Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 20:56
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΕΚΤ: Τα 5 ερωτήματα που θα της θέσουν οι αγορές

ΕΚΤ: Τα 5 ερωτήματα που θα της θέσουν οι αγορές

Eνα μήνα αφότου προέβη σε νέα μέτρα στήριξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κληθεί, εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης, να απαντήσει σε περισσότερα ερωτήματα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. Οι διαμορφωτές πολιτικής της αύξησαν τον προηγούμενο μήνα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) κατά 500 δισ.ευρώ. Ομως, η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του Covid-19, οι νέοι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας σε χώρες μεταξύ των οποίων Γερμανία και Γαλλία, και οι καθυστερήσεις στα εμβόλια δημιουργούν πολλές αμφιβολίες για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. “Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ είναι να σαν να βρίσκει ξανά μπροστά της τείχος. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως ότου οι κίνδυνοι απομακρυνθούν”, εκτιμά στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank Group. 

1. Τί σημαίνουν οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων και τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού για την οικονομία;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξακολουθεί να προβλέπει οικονομική ανάκαμψη για εφέτος με την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αποσυρθούν σταδιακά από τα τέλη Μαρτίου και θα συνεχίζεται η εκστρατεία του εμβολιασμού. Την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ έχει ενσωματώσει στις τελευταίες προβλέψεις της και μέρος του αντίκτυπου από το νέο γύρο lockdown. Οι επόμενες προβλέψεις αναμένονται το Μάρτιο με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να δείχνουν ότι το ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει σε προ κορωνοϊού επίπεδα έως τα μέσα του 2022.

Ωστόσο, τα τελευταία lockdown έχουν κάμψει τις προσδοκίες για ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2021 και οικονομολόγοι αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους. Η Bank of America προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2021 έναντι 3,9% που περίμενε αρχικά.

Οι αγορές περιμένουν με μεγάλη αγωνία οιαδήποτε επεσήμανση της ΕΚΤ ως προς την «αναλογία» των κινδύνων και θα ήθελαν να έχουν μία αίσθηση για το εάν θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα στήριξης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

2. Πόσο αποφασισμένη είναι η ΕΚΤ να κάνει πλήρη χρήση του ΡΕΡΡ;

Οι διαμορφωτές πολιτικής της συζήτησαν την προοπτική μικρότερης αύξησης τον προηγούμενο μήνα αποφασίζοντας τελικά να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι δεν θα κάνουν χρήση όλου του προγράμματος. Η Λαγκάρντ επίσης το Δεκέμβριο δεν δεσμεύθηκε να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το ΡΕΡΡ ύψους 1,85 τρισ.ευρώ.

Ωστόσο, οι σημερινές αβέβαιες προοπτικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρικότητα και ανησυχία στις αγορές. «Οι αγορές ενδεχομένως να παρουσιάσουν κάποια νευρικότητα τους επόμενους μήνες, θέλοντας να μάθουν το βαθμό δέσμευσης της ΕΚΤ στη χρήση του προγράμματος. Τα γεράκια θα επιμείνουν ότι δεν υπάρχει λόγος. Υποψιάζομαι ότι θα κάνουν μεγάλες προσπάθειες ως προς αυτό», εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ. 

3. Η ΕΚΤ θα είναι θετική απέναντι στα σημάδια πληθωρισμού;

Ενας βασικός δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, βρίσκεται κοντά σε υψηλά 18 μηνών. Η αύξηση αυτή ακολούθησε την προσωρινή κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, που αποθάρρυνε την αύξηση των τιμών και την άνοδο 50% των τιμών αργού από πέρυσι το Νοέμβριο. 

Παρότι τα σημάδια του πληθωρισμού είναι καλοδεχούμενα, η εξασθενημένη οικονομία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις τιμές. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, εκτιμά ότι μία βραχυπρόθεσμη άνοδος του πληθωρισμού δεν θα έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. 

4. Ποιά η στάση της ΕΚΤ για το ευρώ;

Το ευρώ έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να απέχει και πολύ από το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2018. Αναλυτές του Reuters το βλέπουν στο 1,25 έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2021, που σημαίνει άνοδος 3% από τα σημερινά επίπεδα. Η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα είναι «άκρως προσεκτική» ως προς τον αντίκτυπο ενός ισχυρού ευρώ στις τιμές. Ενδεχομένως να ερωτηθεί ξανά ποιό είναι κατά την ΕΚΤ το επίπεδο ισχυροποίησης του ευρώ που θεωρείται «επώδυνο».

5. Η ΕΚΤ θα εξετάσει τον έλεγχο επί της καμπύλης των αποδόσεων;

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Πάμπλο Χερνάντεθ ντε Κος, είχε δηλώσει στις αρχές του μηνός ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων προκειμένου να αυξήσει τον πληθωρισμό. Αυστραλία και Ιαπωνία ελέχουν ήδη κάποια τμήματα της καμπύλης των αποδόσεων για να συγκρατούν το κόστος δανεισμού. Ομως, η πολιτική είναι πιο περίπλοκη για την ΕΚΤ εφόσον δεν υπάρχει μία ενιαία αγορά κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. Παρότι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η επιλογή αυτή θα παραμείνει στην «εργαλειοθήκη» της ΕΚΤ, δεν πιστεύουν ότι θα υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: Reuters

 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News