Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 21:17
BUSINESS & FINANCE

Καναδάς: Πρόστιμο 5,52 εκατ. δολ. ΗΠΑ στην RBC για ξέπλυμα χρήματος

Καναδάς: Πρόστιμο 5,52 εκατ. δολ. ΗΠΑ στην RBC για ξέπλυμα χρήματος

Η υπηρεσία καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Καναδά ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (5,52 εκατ. δολάρια) στη Royal Bank of Canada για τη μη υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών.

Το Κέντρο Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και Αναφορών του Καναδά (FINTRAC) δήλωσε ότι το διοικητικό χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε στις 3 Νοεμβρίου μετά από εξέταση συμμόρφωσης το 2022.

«Επιλέξαμε να μην ασκήσουμε έφεση, αλλά πιστεύουμε ότι το πρόστιμο δεν είναι καθόλου ανάλογο με ένα διοικητικό θέμα όπου δεν υπάρχει καμία σύνδεση με αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε η RBC.

«Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαπίστωση ότι κάποιος άσκησε κακόπιστη κρίση ή συνέβαλε εν γνώσει του σε παραβάσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ποινή, που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο μεταξύ των καναδικών τραπεζών (και η πρώτη περίπτωση για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας), έρχεται αφού η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα TD δήλωσε φέτος ότι ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη συμμόρφωσή της κατά του ξεπλύματος χρήματος νότια των συνόρων.

Η TD δήλωσε ότι έχει ανταποκριθεί σε επίσημες και ανεπίσημες έρευνες από ρυθμιστικές αρχές και την επιβολή του νόμου σχετικά με το πρόγραμμα συμμόρφωσής της με το νόμο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματικές (και όχι μόνο) ποινές. Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η TD ακύρωσε τον Μάιο την εξαγορά της αμερικανικής First Horizon ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον Καναδά, η FINTRAC έχει αυξήσει την επαγρύπνηση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η FINTRAC υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση από ό,τι στο παρελθόν… Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες ελεύθερες άδειες», δήλωσε ο Garry Clement, ειδικός στην πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος και διευθύνων σύμβουλος της Clement Advisory Group.

Η FINTRAC δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι η RBC δεν υπέβαλε ξεχωριστές αναφορές ύποπτων συναλλαγών για διαφορετικές τοποθεσίες υποκαταστημάτων πριν από τον Μάιο του 2021 και δεν διέθετε κατάλληλη και τεκμηριωμένη διακυβέρνηση για την εφαρμογή των διαδικασιών AML.

Η RBC απέτυχε να υποβάλει 16 αναφορές ύποπτων συναλλαγών από τους 130 φακέλους υποθέσεων που εξετάστηκαν, δήλωσε ο οργανισμός.

Η ποινή της RBC επιβλήθηκε βάσει του νόμου περί προϊόντων εγκλήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και όχι για ποινικά αδικήματα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News