Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 21:29
ΒUSINESS & FINANCE

Οι τράπεζες της Wall Street κυνηγούν ταλέντα AI από τους ανταγωνιστές τους

Οι τράπεζες της Wall Street κυνηγούν ταλέντα AI από τους ανταγωνιστές τους

Για μήνες, οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης στις τάξεις τους – και η Goldman Sachs φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος σε αυτόν τον αγώνα.

Ο κολοσσός της Wall Street έχει δει να αποχωρούν 60 εργαζόμενοι και να πηγαίνουν σε ανταγωνιστές όπως η Morgan Stanley και η Citigroup τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει από οποιονδήποτε άλλον από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η συμβουλευτική εταιρεία Evident. Η Bank of America, η οποία έχει δει το προσωπικό της να μειώνεται κατά 55, υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη φυγή εργαζομένων, ενώ η Wells Fargo & Co. είχε τη μεγαλύτερη καθαρή αύξηση με 130 άτομα.

«Δεν πρόκειται μόνο για την πρόσληψη εργαζομένων, αλλά για την εκπαίδευση και τη διατήρησή τους», δήλωσε σε συνέντευξή της η Alexandra Mousavizadeh, διευθύνουσα σύμβουλος της Evident. 

Ενώ οι αποχωρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο μέγεθος των χιλιάδων προσωπικού τεχνητής νοημοσύνης που απασχολούνται σε τράπεζες, τα δεδομένα παρέχουν ένα παράθυρο στο πόσο σκληρά ανταγωνιστικό έχει γίνει το τοπίο για τα ταλέντα AI. Οι υπάλληλοι με ρόλους δεδομένων, αναλυτικών στοιχείων και τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους σε οποιαδήποτε εταιρεία.

Η μέση αποζημίωση, η οποία περιλαμβάνει τυχόν ετήσιες επιχορηγήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για εργαζομένους σε τέτοιες θέσεις στις ΗΠΑ ήταν 901.000 δολάρια πέρυσι, ενώ το προσωπικό στην Ευρώπη με τέτοια εμπειρία πήρε 676.000 δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας προσλήψεων Heidrick & Struggles.

Οι τράπεζες της Wall Street κάνουν επιδρομές σε ανταγωνιστές για ταλέντα AI

Source: Evident AI

Για την ανάλυσή του, το Evident εξέτασε τους ρόλους στην ανάπτυξη AI, τον κίνδυνο μοντέλου, τη μηχανική δεδομένων και την ανάπτυξη λογισμικού. Τα δεδομένα δεν καταγράφουν την πρόσληψη ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης από τις τράπεζες, από πανεπιστήμια και συμβούλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Goldman Sachs, η οποία έχει χάσει 106 υπαλλήλους από ανταγωνιστές: Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα από τους σχεδόν 46.000 υπαλλήλους που έχει η τράπεζα παγκοσμίως. Σίγουρα, η τράπεζα προσλαμβάνει και κάνει επενδύσεις καθώς επιδιώκει να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, ο Bing Xiang προσχώρησε στην Goldman από την Amazon.com ως διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της έρευνας AI στον τομέα της μηχανικής στην τράπεζα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη άρχισαν σιγά-σιγά να πειραματίζονται περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες, υποκινούμενοι από την υπόσχεση ότι θα τις βοηθήσει να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους και να μειώσουν το κόστος. Η Citigroup, για παράδειγμα, σχεδιάζει να εξοπλίσει τους 40.000 κωδικοποιητές της με τη δυνατότητα να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η Citigroup έχει προσθέσει 189 υπαλλήλους που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες, αλλά έχασε επίσης 196 υπαλλήλους από ανταγωνιστές την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Evident.

«Αν είσαι τράπεζα και δεν έχεις στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης, τότε δεν έχεις στρατηγική», δήλωσε ο Μάικ Μάγιο, αναλυτής της Wells Fargo. «Το AI είναι εδώ για να μείνει».

«Είμαστε περήφανοι που το ταλέντο, οι γνώσεις και οι λύσεις μας για την τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίστηκαν για άλλη μια φορά», δήλωσε η Teresa Heitsenrether, επικεφαλής δεδομένων και ανάλυσης της JPMorgan, σε μια δήλωση αυτόν τον μήνα. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές τις δυνατότητες».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Θα σας κλέψει το ChatGPT τη δουλειά; Τα 10 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο

Ερευνα Adecco: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα εργαλεία AI

Bill Gates: Οι μηχανές θα φτιάχνουν τα πάντα και ο άνθρωπος θα δουλεύει 3 ημέρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News