Life & Arts Παρασκευή 24/11/2023, 09:42
LIFE & ARTS

Bill Gates: Οι μηχανές θα φτιάχνουν τα πάντα και ο άνθρωπος θα δουλεύει 3 ημέρες

Bill Gates: Οι μηχανές θα φτιάχνουν τα πάντα και ο άνθρωπος θα δουλεύει 3 ημέρες

Μια μάλλον αισιόδοξη απάντηση στις ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει θέσεις εργασίας δίνει ο Bill Gates. Όπως είπε σε ένα podcast ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, η τεχνολογία μπορεί να μην αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να κάνει εφικτή μια τριήμερη εργασία. 

Η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει μια μέρα όπου οι άνθρωποι «δεν θα χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά», εκτίμησε. «Αν τελικά έχουμε μια κοινωνία όπου θα πρέπει να εργάζεσαι μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, αυτό μάλλον είναι  εντάξει». 

Ο Gates μίλησε για έναν κόσμο όπου «οι μηχανές θα μπορούν να παράγουν όλα τα τρόφιμα και τα αγαθά» και οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να εργάζονται πέντε και παραπάνω ημέρες την εβδομάδα για να κερδίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό.

Πάντως, ο Gates έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν τους κινδύνους από την ενδεχόμενη κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιούλιο, είχε δημοσιεύσει στο blog του ένα κείμενο 3.000 λέξεων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν νομίζω ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο δραματικός όσο η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά σίγουρα θα είναι τόσο μεγάλος όσο η εισαγωγή του υπολογιστή. Οι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου δεν κατάργησαν την εργασία γραφείου, αλλά την άλλαξαν για πάντα», έγραψε. «Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσαρμοστούν, και το έκαναν».

Πάντως, και ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, έχει εκτιμήσει ότι η επόμενη γενιά εργαζομένων θα δουλεύει μόνο 3,5 ημέρες την εβδομάδα, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο λόγω της τεχνολογίας και πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα», είχε πει στο Bloomberg τον Οκτώβριο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η OpenAI βρήκε κάτι επικίνδυνο για την ανθρωπότητα – Είναι το Q* ο λόγος της απόλυσης του Sam Altman;

Δυσεύρετοι οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης – Ποιες είναι οι απολαβές τους

Ποιες θέσεις εργασίας απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News