Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 11:27
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

Εξασθένισε ελαφρώς το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 106,4 μονάδες, έναντι 107,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 99,3 μονάδων ένα έτος πριν. Φωτεινό σημείο ήταν για έναν ακόμη μήνα ο κλάδος των κατασκευών, ο οποίος ενισχύθηκε έντονα. 

ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο-1

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη απεναντίας σημείωσε οριακή άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44,7 μονάδες (από -45,0 μον. τον προηγούμενο μήνα) και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-57,9 μονάδες).

Παρατηρήθηκε επίσης εξασθένιση δτη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση υπήρξε νελτίωση 2,1%, έναντι υποχώρησης 6,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήπια υποχώρηση σημείωσε και η εγχώρια Μεταποίηση, της τάξης του 0,4% σε ετήσια βάση.

Επίσης, μειώθηκαν οι εξαγωγές της Βιομηχανίας, κατά 21,8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μείωση στα 3,6 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσε μικρή κάμψη τον Σεπτέμβριο, στο 6,1%, με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να μειώνεται σε 105 μονάδες βάσης (από 140 μ.β. τον Αύγουστο).

  • Νέα υποχώρηση της ανεργίας και τον Σεπτέμβριο (y-o-y), στο 8,6% από 10,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
  • Μείωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 96,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 100,5 μον. τον Σεπτέμβριο, αλλά βελτίωση σε σχέση με ένα έτος πριν (από 95,9 μον. τον Οκτώβριο του 2022).
  • Εξασθένιση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Βελτίωση 2,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 6,1% στην ΕΕ27. Ήπια υποχώρηση για την εγχώρια Μεταποίηση 0,4% (y-o-y).
  • Υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 21,8% τον Αύγουστο (y-o-y). Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,6 δισεκ., από €4,2 δισεκ. ένα έτος πριν.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News