Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 07:56
BUSINESS & FINANCE

Τι φέρνει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία

Τι φέρνει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία

Μετά το σοκ της απώλειας ανθρώπινων ζωών, το ερώτημα που πλανάται είναι αν υπάρχει κίνδυνος και για ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, αλλά οι οικονομολόγοι διστάζουν προς το παρόν να απαντήσουν κατηγορηματικά, καθώς όλα θα εξαρτηθούν, όπως λένε, από τη διάρκεια και κυρίως την επέκταση ή μη της σύρραξης.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, προς το παρόν, συμφωνούν όλοι, η κατάσταση στη διεθνή οικονομία φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι αγορές εκτίμησαν, σε πρώτη φάση, ότι η ΕΚΤ θα αναβάλει τώρα μια νέα αύξηση επιτοκίων και αντέδρασαν ανοδικά, αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα, ενώ μικρές διακυμάνσεις σημειώθηκαν στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν προβλέπεται δυσμενής τροπή.

Η αβεβαιότητα βεβαίως κυριαρχεί. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αν το απευκταίο συμβεί, κυρίως αν ο πόλεμος επεκταθεί και εμπλακεί το Ιράν, αν αποκτήσει μια εικόνα γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές: άνοδος της τιμής των καυσίμων –αν κλείσουν για παράδειγμα τα στενά του Ορμούζ–, πληθωρισμός, σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε αρνητικό έδαφος.

«Συνήθως η επίπτωση τέτοιων συγκρούσεων είναι κυρίως στασιμοπληθωριστική», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reurers την περασμένη Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για επιπτώσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και το αν θα παραμείνει τοπικός ή θα επεκταθεί.

Το θέμα βεβαίως ενδιαφέρει πολύ και την κυβέρνηση και ιδίως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κινείται στην ίδια γραμμή ανάλυσης: σχετικά καθησυχαστική επί του παρόντος, αλλά σε επιφυλακή για το μέλλον. Οπως λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, «καμία από τις δύο περιοχές που εμπλέκονται στη σύγκρουση δεν είναι μέρος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία, που επηρέασαν άμεσα τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων. Αρα, αν αυτή η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο, δεν προβλέπονται μεγάλες διεθνείς συνέπειες. Μέχρι στιγμής η συμπεριφορά των αγορών δείχνει ότι αυτό το θετικό σενάριο φαίνεται ως το επικρατέστερο».

«Το ερώτημα είναι αν η σύγκρουση εξελιχθεί σε γεωπολιτική κρίση, ενισχύοντας την αβεβαιότητα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του πληθωρισμού, με επακόλουθο την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου και των διεθνών επιτοκίων. Και πάλι, όμως, αν η γεωπολιτική κρίση λήξει γρήγορα, δεν θα διαρκέσουν οι συνέπειές της».

Εχοντας περάσει τη μια κρίση μετά την άλλη, εγχώρια και διεθνή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη μ’ έναν κίνδυνο, σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης, ενώ έχει κι ένα ειδικό ενδιαφέρον λόγω της ανάπτυξης των σχέσεών της με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Μια άποψη είναι ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά την εισροή τουριστών, ίσως και επενδύσεων, από το Ισραήλ αλλά διατυπώνεται και η αντίθετη εκδοχή, ότι –όπως έγινε με την Κύπρο μετά τον πόλεμο του Λιβάνου–, όχι μόνο δεν θα υπάρξει μείωση, αλλά ίσως και να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων από το Ισραήλ, λόγω της γειτνίασης και των καλών σχέσεων των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης: 

Ισραηλινοί το 2% των τουριστών στην Ελλάδα – Οι επιπτώσεις του πολέμου

Οι συνέπειες του πολέμου για την ελληνική οικονομία: Ανησυχία για τα καύσιμα

Bloomberg Economics: Τα 3 σενάρια για τη Μ. Ανατολή και το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News