Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Ορυχεία άνθρακα: Περικοπή 400.000 θέσεων εργασίας έως το 2035

Ορυχεία άνθρακα: Περικοπή 400.000 θέσεων εργασίας έως το 2035

Η μετάβαση του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές θα οδηγήσει τα ορυχεία σε περικοπές 100 θέσεων εργασίας ημερησίως έως το 2035, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

Το κλείσιμο ορυχείων θα εξαλείψει περίπου το 15% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας εξόρυξης άνθρακα μέχρι το παραπάνω έτος, περίπου 400.000 συνολικά θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Global Energy Monitor αυτή την εβδομάδα. Ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί σε σχεδόν 1 εκατομμύριο μέχρι το 2050, καθώς ο κόσμος στρέφεται σε φθηνότερη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας υπογραμμίζουν ορισμένες από τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις καθώς απομακρύνουν τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων που χάθηκαν λόγω της αυτοματοποίησης, της αποδοτικότητας και των κύκλων εμπορευμάτων έχουν γίνει ακανθώδη πολιτικά ζητήματα από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Ένας τρόπος για να μετριαστεί ο πόνος των απολύσεων είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πρώην ανθρακωρύχους σε ευκαιρίες απασχόλησης μετά τη διακοπή λειτουργίας ορυχείων, όπως η εργασία που απαιτείται για την αποκατάσταση της γης και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κίνα παράγει και χρησιμοποιεί περισσότερο από το ήμισυ της ποσότητας άνθρακα που καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και φιλοξενεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα ορυχεία, σύμφωνα με το Global Energy Monitor. Μόνο η επαρχία Shanxi της είναι πιθανό να χάσει περισσότερες από 240.000 θέσεις εργασίας στα ορυχεία μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση της Κίνας πιέζει τις εταιρείες να αντικαταστήσουν σταδιακά τους εργάτες στις σήραγγες των ορυχείων με αυτοματοποιημένα μηχανήματα, εν μέρει για να περιορίσουν το κοινωνικό κόστος από το κλείσιμο ορυχείων.

Η Coal India, η κρατική εταιρεία ορυχείων που παράγει περισσότερο άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις απολύσεις από κάθε άλλη εταιρεία, με πιθανές περικοπές σχεδόν 74.000 εργαζομένων μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εταιρεία έχει ήδη δει το προσωπικό της να μειώνεται από 310.000 το 2017 σε 240.000 φέτος, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Ο αριθμός του προσωπικού της μειώνεται κατά περίπου 13.000 με 14.000 άτομα ετησίως, ρυθμός που αναμένεται να επιταχυνθεί λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της εξωτερικής ανάθεσης εργασιών που θα περιορίσουν τις νέες προσλήψεις, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Παραγωγοί χαλκού: Προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν επαρκή μεταλλεία για να καλύψουν τη ζήτηση

Η δύσκολη μάχη της Δύσης για τις σπάνιες γαίες

Αλλάζει το πεδίο στον «λευκό χρυσό»: Πλεόνασμα βλέπει φέτος η BofA

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News