BUSINESS & FINANCE

ING: Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει για τους Κινέζους τουρίστες

ING: Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει για τους Κινέζους τουρίστες

Μπορεί το άνοιγμα της Κίνας να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως για τους τουριστικούς προορισμούς που συνήθιζαν να υποδέχονται τους Κινέζους πριν από την πανδημία, όμως σύμφωνα με την ING, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να τους περιμένει φέτος το καλοκαίρι.

Έπειτα και από την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, οι Κινέζοι γίνονται όλο και πιο ενθουσιώδεις γύρω από τα ταξίδια. Στην τελευταία σχετική έρευνα, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, οι 4 στους 10 Κινέζους απάντησαν ότι θα ήθελαν να ταξιδέψουν ξανά. Ένα χρόνο νωρίτερα, την ίδια απάντηση είχαν δώσει μόλις 2 στους 10. Η ING εκτιμά ότι με την άρση των μέτρων, το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω.

ING: Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει για τους Κινέζους τουρίστες-1

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται την επιστροφή των Κινέζων τουριστών. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου το 2022, ο αριθμός των τουριστών στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στο 91% των επιπέδων του 2019.  

ING: Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει για τους Κινέζους τουρίστες-2

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ING, το ποσοστό των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ε.Ε. κάθε χρόνο είναι πολύ μικρό, μόλις στο 1,3%. Το 2019, περίπου 13 εκατ. Κινέζοι ήρθαν για τουρισμό στην Ευρώπη. 

Η Ιταλία είναι o δημοφιλέστερος προορισμός για αυτούς, με μεγάλη διαφορά, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και το Βέλγιο. Το 2019, σχεδόν 3,2 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα της «dolce vita», αντιπροσωπεύοντας το 2,4% του συνόλου των τουριστών που δέχθηκε η Ιταλία εκείνο το έτος. Όμως τα τελευταία τρία χρόνια, το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη ήταν αμελητέο λόγω της πανδημίας.

ING: Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει για τους Κινέζους τουρίστες-3

Σύμφωνα με το China Outbound Tourism Research Institute, 18 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το νούμερο να αυξάνεται σημαντικά, στα 40 εκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μεγέθη που αντιστοιχούν μόνο στο 40% των επιπέδων το 2019.

Αρχικά, οι Κινέζοι αναμένεται να επισκεφθούν κοντινούς προορισμούς, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη.

Η ING τονίζει ότι οι αφίξεις προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά μέχρι το καλοκαίρι. Και αυτό οφείλεται σε 3 βασικούς λόγους:

·         Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να πάρει μπροστά ο τουρισμός στην Κίνα, με τις πτήσεις προς το εξωτερικό να είναι ακόμα περιορισμένες και τις τιμές των εισιτηρίων υψηλές. Επιπλέον, ακόμα σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων και βίζας.  

·         Πολλοί Κινέζοι προτιμούν να ταξιδέψουν εντός συνόρων για να δουν την οικογένειά τους, καθώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια.

·         Πολλές χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν διάφορους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην  περίπτωση των τουριστών από την Κίνα, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, να απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξη.

«Ενώ η επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη θα αρχίσει γύρω στο καλοκαίρι του 2023, περιμένουμε ότι η πραγματική ώθηση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό θα σημειωθεί το 2024», καταλήγουν οι αναλυτές της ING.

Διαβάστε επίσης: 

Στα 17,6 δισ. τα τουριστικά έσοδα του 2022 – Ποιοι ταξιδιώτες επέστρεψαν

Γερμανικός Τύπος: Μεγαλύτερη από ποτέ η ζήτηση για διακοπές στα ελληνικά νησιά

Τουρισμός: Κατά 22% υψηλότερα από το 2019 τα έσοδα από την αγορά του Ην. Βασιλείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News