Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 11:50
ΜΕΤΑΛΛΑ

Αλλάζει το πεδίο στον «λευκό χρυσό»: Πλεόνασμα βλέπει φέτος η BofA

Αλλάζει το πεδίο στον «λευκό χρυσό»: Πλεόνασμα βλέπει φέτος η BofA

Έπειτα από περίπου δύο χρόνια εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, ιδίως από τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, φέτος ενδέχεται να υπάρξει ακόμη πλεόνασμα στην αγορά λιθίου. Αυτό διαβλέπει η Matty Zhao, επικεφαλής των βασικών μετάλλων για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην Bank of America, αποδίδοντάς το στην αισθητή συρρίκνωση της ζήτησης, αλλά και την αυξημένη προσφορά διεθνώς.

Το λίθιο, που συχνά αποκαλείται και «λευκός χρυσός», είναι βασικό υλικό για τις μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Zhao δήλωσε στο CNBC πως η προσφορά από τα ορυχεία λιθίου έχει αυξηθεί σημαντικά. «Αναμένουμε ανάπτυξη 38% στην προσφορά λιθίου φέτος. Εξ ου και είναι πιθανό να διαμορφωθεί πλεόνασμα στο λίθιο το 2023», τόνισε η ίδια. Και από την άλλη, εκτίμησε ότι στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνησης στον κόσμο, θα υπάρξει επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 95% πέρυσι στο 22% φέτος.

Τιμές

Το 2021, η τιμή του λιθίου είχε αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά, ενώ πέρυσι εκτοξεύθηκε λόγω της υψηλότερης ζήτησης για εξοπλισμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων, του «εμφράγματος» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και της ανόδου του πληθωρισμού διεθνώς. Τον Νοέμβριο του 2022, η τιμή κορύφωσε και ήταν 12 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. 

Οι υψηλές τιμές έδωσαν κίνητρο για αύξηση της παραγωγής και προσθήκη νέων αλυσίδων προσφοράς ή επέκταση των παλιών. Εν μέρει για αυτό τον λόγο, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει διόρθωση στην αγορά εν μέσω πτώσης στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χαμηλής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Ανάπτυξη της αγοράς

Σημειώνεται πως πέρυσι τον Μάιο, η Goldman Sachs προέβλεπε πως η προσφορά λιθίου θα αυξανόταν κατά 33% ετησίως μεταξύ 2022 και 2026. «Αναμένουμε ότι το κινεζικό σχέδιο επέκτασης στον τομέα του λιθίου θα πολλαπλασιαστεί ταχέως», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας. Επίσης, προέβλεπαν πως «η επιτάχυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα συστήματα αποθήκευσης θα συμβάλλουν στη ζήτηση».

Ενώ η Zhao εξακολουθεί να προσδοκά αύξηση 20% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διεθνώς, δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη φέτος είναι επειδή το 2022 έθεσε πολύ υψηλά τον πήχυ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέος «παίκτης» στην αγορά

Στο μεταξύ, άγνωστη είναι ακόμη η συμβολή του Ιράν, καθώς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανακάλυψε τεράστιο κοίτασμα λιθίου στα βόρεια της χώρας που εκτιμάται πως φτάνει τους 8,5 εκατ. τόνους. Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις για τον όγκο του κοιτάσματος επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο μετά τη Χιλή, όπου υπάρχουν 9,2 εκατ. τόνοι λιθίου.

Η διοχέτευση τόσο μεγάλης ποσότητας λιθίου στη διεθνή αγορά ενδέχεται να επιταχύνει περαιτέρω τις πτωτικές τάσεις στην τιμή. Παράλληλα όμως, έχει τη δυνατότητα να τονώσει την τοπική οικονομία του Ιράν, η οποία παρά την υψηλή δυναμικότητα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει «γονατίσει» λόγω των κυρώσεων από τη Δύση και της απομόνωσης της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό» μόλις ξεκίνησε

Το άγνωστο «καυτό» μέταλλο που παρουσιάζει άνοδο 122%

Sunlight Group: Aυξάνει τη δυναμικότητα λιθίου σε 3,2GWh με αυτόματες γραμμές παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News