Business & Finance Σάββατο 7/10/2023, 08:33
ΒUSINESS & FINANCE

Δίκη Μπάκμαν: Σεξ, μηνύματα και σαμποτάζ: Τι λένε οι μάρτυρες στο δικαστήριο

Δίκη Μπάκμαν: Σεξ, μηνύματα και σαμποτάζ: Τι λένε οι μάρτυρες στο δικαστήριο

Δύο από τους πρώην φίλους του Σαμ Μπάκμαν-Φράιντ από το MIT, οι οποίοι εργάζονταν επίσης στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX ενώ ζούσαν με τον ιδρυτή της εταιρείας στις Μπαχάμες, πήραν θέση στη δικαστική αίθουσα του Μανχάταν αυτή την εβδομάδα για να καταθέσουν εναντίον του πρώην συμμαθητή, έμπιστου και προϊσταμένου τους –  άνθρωπος που φέρεται να διοικούσε μια αυτοκρατορία στον κόσμο των cryptos που εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες.

Ο Γκάρι Γουάνγκ, ο λιγότερο γνωστός συνιδρυτής του FTX, ρωτήθηκε από τον βοηθό εισαγγελέα των ΗΠΑ Νίκολας Ρος την Πέμπτη: «Διαπράξατε οικονομικά εγκλήματα ενώ εργαζόσασταν στο FTX;».

«Ναι», απάντησε ο Γουάνγκ. Είπε ότι τα εγκλήματα που διέπραξε πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια του Μπάκμαν-Φράιντ του πρώην επικεφαλής μηχανικού της FTX, Νίσαντ Σινχ και της Καρολάιν Έλισον, που διηύθυνε το συνδεδεμένο με την πλατφόρμα αντισταθμιστικό ταμείο Alameda Research και ήταν η κοπέλα του Μπάκμαν-Φράιντ.

Όταν ο Γουάνγκ ερωτήθηκε εάν βλέπει κάποιον από τους ανθρώπους με τους οποίους διέπραξε αυτά τα εγκλήματα στην αίθουσα του δικαστηρίου, απάντησε καταφατικά και έδειξε τον Μπάκμαν. 

Η δίκη, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, θα συνεχιστεί την Τρίτη με βασικό μάρτυρα την Έλισον, η οποία έχει ήδη παραδεχτεί την ενοχή της για πολλαπλές κατηγορίες. Ο Μπάκμαν-Φράιντ αντιμετωπίζει επτά ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω εμβάσματος, της απάτης σε τίτλους και του ξεπλύματος χρήματος, που θα μπορούσαν να τον βάλουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μέχρι στιγμής, ο 31χρονος Μπάκμαν παρέμεινε ως επί το πλείστον ήσυχος στο δικαστήριο ακούγοντας μάρτυρες και κατά καιρούς γράφοντας σημειώσεις στους δικηγόρους του. Αλλά καθώς ο Γουάνγκ κατέθεσε εναντίον του, ο Μπάκμαν φαινόταν φανερά αναστατωμένος, στρέφοντας το βλέμμα του από τον πρώην φίλο του στο έδαφος και κάποια στιγμή βάζοντας το κεφάλι του στα χέρια του.

Ο 30χρονος Γουάνγκ ήταν επικεφαλής τεχνολογίας για το FTX, το οποίο πτώχευσε πέρυσι το Νοέμβριο. Μιλούσε μάλιστα τόσο γρήγορα που ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν και ο εισαγγελέας τον σταμάτησαν σε σημεία για να του ζητήσουν να επιβραδύνει τον ρυθμό του.

Μεγάλο μέρος της κατάθεσης του Γουάνγκ την Παρασκευή επικεντρώθηκε στις τελευταίες ημέρες στο FTX πριν από την έκρηξη ολόκληρης της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων αναφορών στα μέσα ενημέρωσης που περιγράφουν λεπτομερώς τις επιχειρηματικές πρακτικές της Alameda και τους περίεργους δεσμούς της με την FTX.

Ο Γουάνγκ είπε ότι συγκλήθηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ των Μπάκμαν, Γουάνγκ και Σινχ, για να συζητηθεί το κλείσιμο της Alameda. Είπε ότι τελικά αποφάσισαν να απορρίψουν μια τέτοια κίνηση, επειδή ο ίδιος και ο Μπάκμαν γνώριζαν ότι η Alameda δεν είχε τρόπο να αποπληρώσει την τρύπα των 14 δισ. δολαρίων στα βιβλία της.

«Το FTX δεν ήταν καλά και τα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν καλά», ανέφερε ο Γουάνγκ. 

Στις 12 Νοεμβρίου, αφού η FTX κήρυξε πτώχευση, ο Μπάκμαν ζήτησε από τον Γουάνγκ να πάει μαζί του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Μπαχάμες για μια συνάντηση. Κατά την οδήγηση, ο Μπάκμαν είπε στον Γουάνγκ να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε εκκαθαριστές από τις Μπαχάμες επειδή πίστευε ότι θα του επέτρεπαν να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Ο Γουάνγκ είπε ότι δεν ήταν στη συνάντηση με την αρχή κινητών αξιών, αν και ο πατέρας του Μπάκμαν ήταν παρών.

Ο Γουάνγκ είπε ότι επέστρεψε στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με εισαγγελείς την επόμενη μέρα. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 50 ετών. Είπε στους ενόρκους ότι υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας έξι σελίδων που του απαιτεί να συναντηθεί με τους εισαγγελείς, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια και να παραδώσει αποδεικτικά στοιχεία.

Πιστωτική γραμμή 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Μπάκμαν γνώριζε ότι ο Γουάνγκ και η Έλισον, που ήταν αναπόσπαστα μέλη του προσωπικού και επαγγελματικού του εσωτερικού κύκλου, είχαν στραφεί εναντίον του. Και οι δύο ομολόγησαν την ενοχή τους το Δεκέμβριο και έκτοτε συνεργάζονται με το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν.

Γεννημένος στην Κίνα, ο Γουάνγκ μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 7 ετών και μεγάλωσε στη Μινεσότα πριν πάει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης για να σπουδάσει μαθηματικά και υπολογιστές. Εργάστηκε στην Google μετά το κολέγιο.

Ο Γουάνγκ, ο οποίος γνώρισε για πρώτη φορά τον Bankman-Fried κατά τη διάρκεια του γυμνασίου σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, κατείχε το 10% της Alameda, ενώ το αφεντικό του το υπόλοιπο 90%. Ο Γουάνγκ είπε στο δικαστήριο για τα πλεονεκτήματα που έλαβε η Alameda με την προσθήκη κώδικα στο λογισμικό της FTX που επέτρεπε ειδική πρόσβαση στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων. Αυτά τα προνόμια είχαν τελικά ως αποτέλεσμα η Alameda να χρωστάει καταθέσεις πελατών του FTX αξίας 8 δισ. δολαρίων. 

«Δώσαμε ειδικά προνόμια στο FTX που επέτρεπαν απεριόριστες αναλήψεις στην πλατφόρμα στην Alameda», είπε ο Γουάνγκ. Η Alameda είχε την άδεια να αποσύρει και να μεταφέρει αυτά τα κεφάλαια και είχε πιστωτικό όριο 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Γουάνγκ είπε επίσης στο δικαστήριο για ένα προσωπικό δάνειο 1 εκατ. δολαρίων που έλαβε και ένα δάνειο 200 έως 300 εκατ. δολαρίων στο όνομά του από την Alameda που δεν κατατέθηκε ποτέ στον λογαριασμό του, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να κάνει επενδύσεις σε άλλες εταιρείες για λογαριασμό της FTX. Όλα αυτά ενορχηστρώθηκαν από τον Μπάκμαν, κατέθεσε.

Στις αρχές του 2020, ο Γουάνγκ είπε ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι το αρνητικό υπόλοιπο της Alameda ξεπέρασε τα έσοδα της FTX, ένδειξη ότι η Alameda έπαιρνε κεφάλαια πελατών. Ο Γουάνγκ είπε ότι το έφερε στην προσοχή του Μπάκμαν αρκετές φορές.

Στα τέλη του 2021, ο Γουάνγκ ανακάλυψε ότι η Alameda είχε αποσύρει 3 δισ. δολάρια από το πιστωτικό όριο 65 δισ. δολαρίων.

Η αποζημίωση του Γουάνγκ ήταν ένας βασικός μισθός 200.000 δολαρίων ετησίως συν μετοχές. Κατείχε περίπου το 17% της FTX.

Παρόλο που ήταν συνιδρυτές, «την τελική απόφαση την έπαιρνε ο Σαμ» όταν υπήρχαν διαφωνίες, είπε.

Ένα σφάλμα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Άνταμ Γεντίντια, ο οποίος ήταν ο δεύτερος μάρτυρας της κατηγορίας την Τετάρτη, συνέχισε την κατάθεσή του την Πέμπτη. Η Γεντίντια γνώρισε τον Μπάκμαν στο κολέγιο του MIT και έγιναν στενοί φίλοι.

Ο Γεντίντια εργάστηκε στο γραφείο της FTX στο Χονγκ Κονγκ από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021 και στη συνέχεια στις Μπαχάμες μέχρι την περσινή κατάρρευση. Στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε σε ένα νήμα Signal της ομάδας που ονομάζεται «Άνθρωποι του Σώματος», λέγοντας ότι στο ρετιρέ του Μπάκμαν, αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων, ζούσαν πολλοί υπάλληλοι.

Όσον αφορά στο ποιος πλήρωνε το ενοίκιο, ο Γεντίντια είπε ότι «υπέθετε ότι απλώς το πλήρωνε η Alameda στο τέλος». 

Μία από τις ευθύνες του Γεντίντια ήταν η διόρθωση του σφάλματος στον κώδικα που έδινε στην Alameda προνομιακή μεταχείριση. Τον Ιούνιο του 2022, υπέβαλε μια αναφορά στον Μπάκμαν που έδειχνε ότι λείπουν 8 δισ. δολάρια σε χρήματα πελατών που διατηρούνταν σε μια εσωτερική βάση δεδομένων που παρακολουθούσε τα μετρητά που είχαν συνδεθεί σε έναν λογαριασμό Alameda που ονομάζεται «fiat at ftx.com».

«Ο Σαμ είπε, ήμασταν αλεξίσφαιροι πέρυσι. Δεν είμαστε αλεξίσφαιροι φέτος», κατέθεσε ο Γεντίντια, ο οποίος ρώτησε πότε θα ήταν ξανά αλεξίσφαιρα.

Ο Μπάκμαν είπε ότι δεν ήταν σίγουρος, αλλά μπορεί να είναι έξι μήνες έως τρία χρόνια. Ο Γεντίντια είπε ότι ο Μπάκμαν φαινόταν «ανήσυχος ή νευρικός». Ωστόσο, ο Γεντίντια είπε ότι εμπιστευόταν τον Μπάκμαν και την Έλισον για να «χειριστούν την κατάσταση».

Κατά την αντεξέταση, ο Κρίστιαν Έβερντελ, δικηγόρος του Μπάκμαν, εστίασε στο πώς ο Γεντίντια ήταν αυτός που ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την αναθεώρηση του κώδικα.

Ρώτησε για τις πολλές ώρες που δούλευαν οι εργαζόμενοι και την ανησυχία του Γεντίντια για το ότι ο Γουάνγκ βρισκόταν στο όριο της εξάντλησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γεντίντια να θεσπίσει έναν κανόνα να μην ξυπνά τον Γουάνγκ τη νύχτα για διορθώσεις σφαλμάτων επειδή χρειαζόταν ύπνο.

Ο Γεντίντια είπε ότι τώρα διδάσκει μαθηματικά – γεωμετρία και άλγεβρα – σε ένα γυμνάσιο. Επένδυσε τα περισσότερα από τα εκατομμύρια που κέρδισε ως μπόνους πίσω στο FTX και το μετοχικό του μερίδιο είναι πλέον άχρηστο.

Καθώς η FTX κατέρρευσε, ο Γεντίντια είπε ότι ήταν στο πλευρό του Μπάκμαν. Τόνισε μια ανταλλαγή σημάτων τον Νοέμβριο του 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας έγραψε: «Σ’ αγαπώ Σαμ. Δεν πάω πουθενά.” Είπε ότι έγραψε το μήνυμα επειδή είχε φύγει τόσος κόσμος.

Όταν ρωτήθηκε τι άλλαξε, ο Γεντίντια είπε ότι έμαθε ότι οι καταθέσεις πελατών FTX είχαν χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή δανείων σε πιστωτές. Είπε ότι οι ενέργειες της Alameda φαίνονταν «κατάφωρα λανθασμένες».

Επένδυση στο μηδέν

Ο τρίτος μάρτυρας ήταν ο Ματ Χουάνγκ, συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Paradigm, εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων που επένδυσε πάνω από 275 εκατ. δολάρια στην FTX.

Ο Χουάνγκ είπε στο δικαστήριο ότι ο Μπάκμαν τον διαβεβαίωσε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για το FTX και όχι για την Alameda. Επιπλέον, του υποσχέθηκαν ότι η Alameda δεν είχε προνομιακή μεταχείριση στην πλατφόρμα FTX, παρόλο που το αντισταθμιστικό της ταμείο ήταν ένας από τους κορυφαίους διαπραγματευτές της.

Ο Χουάνγκ είπε ότι ανησυχούσε για την έλλειψη διοικητικού συμβουλίου της FTX, αλλά τελικά επένδυσε ούτως ή άλλως.
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News