Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 08:20
BUSINESS & FINANCE

Στα άδυτα ενός superyacht: Ολα όσα οδήγησαν τον ιδιοκτήτη του στο κρατητήριο

Στα άδυτα ενός superyacht: Ολα όσα οδήγησαν τον ιδιοκτήτη του στο κρατητήριο

Ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2019 στην Καλιφόρνια πάνω στο σούπερ γιοτ «Aviva», ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου κάθισε για δείπνο με το προσωπικό από την τεράστια ιδιωτική επενδυτική αυτοκρατορία του.

Ο Joe Lewis, του οποίου η οικογένεια έχει συμφέροντα στην ποδοσφαιρική ομάδα της Tottenham Hotspur στο Λονδίνο, αντιμετώπιζε το πλωτό παλάτι ως το δεύτερο σπίτι του και χρησιμοποιούσε συχνά την αίθουσα συσκέψεών του, φιλοξενώντας αξιόπιστους υπαλλήλους, αθλητές και στελέχη από εταιρείες βιοτεχνολογίας στις οποίες είχε μερίδιο.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν σε καταθέσεις στη Νέα Υόρκη ότι ήταν επίσης το μέρος όπου ο επιχειρηματίας με έδρα τις Μπαχάμες έκανε insider trading. Συγκέντρωνε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες μετέπειτα έδινε ως συμβουλές σε προσωπικό, πιλότους τζετ και ερωμένες.

Τα γεγονότα που ισχυρίζονται ότι εκτυλίχθηκαν στο γιοτ μήκους σχεδόν 100 μέτρων αποτελούν βασικό στοιχείο των καταγγελιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά του 86χρονου. Ο Lewis αντιμετωπίζει φυλάκιση για χρόνια με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ένα μοτίβο συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών επί οκτώ έτη.

Από την μεριά του ο δισεκατομμυριούχος δηλώνει αθώος, ενώ ένας από τους δικηγόρους του είπε νωρίτερα ότι ο Lewis έχει μεταβεί στις ΗΠΑ οικειοθελώς για να απαντήσει στις «κακώς επινοημένες κατηγορίες».

Επιστροφή στο βράδυ του Σεπτέμβριου του 2019, όταν ο Lewis, ιδρυτής του Tavistock Group, έλαβε ένα καλό νέο, σύμφωνα με την καταγγελία της SEC.

Η Mirati Therapeutics Inc., μια ογκολογική εταιρεία όπου ο Lewis ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους, κατέγραψε θετικά αποτελέσματα σε μια κλινική δοκιμή για ένα φάρμακο που θα αναστέλλει τις καρκινογόνες μεταλλάξεις του γονιδίου KRAS. Ένας υπάλληλος του Lewis, ο οποίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Mirati, του είπε ότι τα νέα θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις μετοχές της εταιρείας στα 200 δολάρια, σύμφωνα με την αγωγή της SEC.

Μέχρι εδώ καλά, αλλά ο Lewis, φαίνεται πως δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του και έδωσε συμβουλές σε πολλούς ανθρώπους να αγοράσουν επειγόντως μετοχές της Mirati, όπως στην κοπέλα του, πιλότους ιδιωτικών τζετ, έναν φίλο του στην Αργεντινή που έπαιζαν μαζί πόκερ και μία πρώην του.

Ο Lewis φέρεται να «καταχράστηκε την πρόσβασή του σε εταιρικές αίθουσες συσκέψεων» για να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες στις οποίες ο ίδιος ή η Tavistock είχε μερίδια, δήλωσε ο Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Να σημειωθεί ότι η Tavistock έχει μερίδια σε περισσότερες από 200 εταιρείες σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ.

Στη συνέχεια, ο Lewis μεταβίβασε αυτές τις πληροφορίες σε φίλους, υπαλλήλους και ερωτικούς συντρόφους, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, αποφέροντάς τους εκατοντάδες χιλιάδες κέρδη. Μάλιστα, ήταν τόσο γενναιόδωρος, που μία φορά δάνεισε στους δύο πιλότους του ιδιωτικού του τζετ, τον Patrick O’Connor, 66 ετών, και τον Bryan Waugh, 64 ετών, από μισό εκατομμύριο δολάρια για να αγοράσουν μετοχές, σύμφωνα με την καταγγελία της SEC.

Αλλά όση γενναιοδωρία και αν τον διακατείχε, υπήρχε και ιδίο όφελος. Όπως ισχυρίζεται η SEC, ο Lewis, η καθαρή περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 6,6 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, έδωσε στους πιλότους του τις προσοδοφόρες συμβουλές ως υποκατάστατο για την παροχή ενός επίσημου προγράμματος συνταξιοδότησης.

Το Aviva βγήκε στη θάλασσα για πρώτη φορά το 2017 και έχει οκτώ σουίτες για επισκέπτες, ένα ελικοδρόμιο και ένα γήπεδο padel, στο οποίο ο δισεκατομμυριούχος που έχτισε την περιουσία του στις συναλλαγές νομισμάτων τη δεκαετία του ’90, έπαιζε καθημερινά.

Το Aviva κατατάχθηκε μεταξύ των 25 πολυτιμότερων σούπερ γιοτ του κόσμου λίγο μετά την κυκλοφορία του, μαζί με εκείνα που ανήκουν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον διαθέτει σπα, ξεχωριστούς χώρους εστίασης και κινηματογράφο που βρίσκεται πίσω από μία κρυφή πόρτα.

Η Carolyn Carter, 33 ετών, ήταν η κοπέλα του Lewis μεταξύ 2013 και 2020 και τακτική επισκέπτης στο Aviva. Όπως είναι λογικό συχνά βρισκόταν στο σκάφος όταν επέβαιναν υπάλληλοι και στελέχη των hedge funds.

Ο Lewis μοιραζόταν τακτικά εμπιστευτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την Carter σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του αμοιβαίου κεφαλαίου του, σύμφωνα με την αγωγή της SEC.

Στα άδυτα ενός superyacht: Ολα όσα οδήγησαν τον ιδιοκτήτη του στο κρατητήριο-1
Φωτ.: Bloomberg 

Η SEC μηνύει τους Lewis, Carter, O’Connor και Waugh για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών. Οι πιλότοι αντιμετωπίζουν επίσης ποινικές διώξεις για απάτη χρεογράφων, για τις οποίες δήλωσαν αθώοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Εβδομάδες αφότου ο Lewis άκουσε τις εμπιστευτικές πληροφορίες για τη Mirati το 2019, οι εισαγγελείς λένε ότι φέρεται να είπε στους πιλότους να αγοράσουν όσο περισσότερο απόθεμα μετοχών μπορούσαν. 

Μέρες αργότερα ο O’Connor έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο στο WhatsApp δίνοντας το ίδιο tip. «Το αφεντικό είπε ότι του αρέσει πολύ (η Mirati) αυτή τη στιγμή. Σκεφτείτε ότι έχουμε ανθρώπους που ξέρουν. Αγόρασε φίλε».

Τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα 

Σε μια άλλη ανταλλαγή μηνυμάτων έγραψε, «όλες οι συνομιλίες στην εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένες, οπότε όλα καλά».

Στις 28 Οκτωβρίου 2019, η Mirati ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για την κλινική δοκιμή του KRAS, με αποτέλεσμα οι μετοχές να αυξηθούν κατά 16,7%. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι Waugh και O’Connor πούλησαν μετοχές της Mirati, δημιουργώντας καθαρά κέρδη 251.166 και 227.060 δολάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με την SEC.

Ο Lewis δεν επιτρέπεται πλέον να επιβιβάζεται στο σούπερ γιοτ του. Χρησιμοποίησε το σκάφος και το ιδιωτικό του τζετ ως εγγύηση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του με ένα πακέτο εγγύησης 300 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο Lewis γεννήθηκε στο East End του Λονδίνου σε μια εποχή που η περιοχή ήταν το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Διαθέτοντας εβραϊκό όνομα που σημαίνει «ανοιξιάτικο», το Aviva καθήλωσε το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου όταν το γιοτ αγκυροβόλησε στις γεμάτες τουριστικές αποβάθρες δίπλα στη γέφυρα Tower Bridge του Λονδίνου το 2018. Ενώ κάποιοι περαστικοί έβλεπαν το αστραφτερό εξωτερικό του, όσοι ήταν εξοικειωμένοι με τους Βρετανούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα μπορεί να είχαν προσέξει αυτό που φαινόταν να είναι το «Τρίπτυχο 1974 – 1977» του Φράνσις Μπέικον κρεμασμένο στο κάτω κατάστρωμά του σε χρυσά πλαίσια.

Το σούρουπο, οι παρατηρητές με μάτια αετού θα μπορούσαν επίσης να εντοπίσουν επιχειρηματικές ειδήσεις που έπαιζαν σε μεγάλες οθόνες τηλεόρασης μέσα στο γιοτ και τον Lewis να κάθεται πίσω από το γραφείο του στο κατάστρωμα της γέφυρας του Aviva.

Να σημειωθεί ότι το Aviva ήταν το 51ο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο το 2017 και τώρα είναι 23 θέσεις χαμηλότερα λόγω της έκρηξης των μεγαλύτερων πλοίων για τους εξαιρετικά πλούσιους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας μέσων ενημέρωσης και δεδομένων Superyacht Group.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ – Κατηγορείται για insider trading

Ο Sam Altman επενδύει σε startup με εξετάσεις αίματος- Μήπως είναι η επόμενη Theranos; 

«Δεν γνωρίζω τεχνολογία, οικονομικά και λογιστικά»: O καουμπόι CEO και το σκάνδαλο των 11 δισ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News