Business & Finance Τρίτη 22/08/2023, 22:38
BUSINESS & FINANCE

Πρόστιμο 35 εκατ. δολαρίων στη Nomura για ενυπόθηκα στεγαστικά

Πρόστιμο 35 εκατ. δολαρίων στη Nomura για ενυπόθηκα στεγαστικά

Η Nomura Securities International συμφώνησε να καταβάλει 35 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο συμφωνίας μη άσκησης δίωξης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για απάτη κατά τη διαπραγμάτευση στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων που αφορούν συναλλαγές που έγιναν τουλάχιστον 10 χρόνια πριν.

Η Nomura, θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nomura Holdings, με έδρα τις ΗΠΑ, θα καταβάλει επίσης σχεδόν 808.000 δολάρια σε αποζημίωση στα θύματα του συγκεκριμένου προγράμματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του Κονέκτικατ. Η εταιρεία κατέβαλε προηγουμένως περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα στο πλαίσιο διακανονισμού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Η Nomura είναι ευχαριστημένη για την επίλυση του θέματος και ευγνώμων που το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνώρισε την επανόρθωση και τη συνεργασία από μέρους της εταιρείας», ανέφερε εκπρόσωπος της τράπεζας σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η επίλυση δεν θα έχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς οι συμφωνηθείσες κυρώσεις αναγνωρίστηκαν σε προηγούμενες περιόδους».

Μια κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε ότι η Nomura παραποίησε «ουσιώδη γεγονότα» για να «παραπλανήσει και να εξαπατήσει τους πελάτες της σε συναλλαγές», σύμφωνα με τη δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι έλεγαν ψέματα στον αγοραστή σχετικά με την τιμή που ζητούσε ο πωλητής ή το αντίστροφο. Σε άλλες περιπτώσεις, η Nomura ανέφερε ότι τα ομόλογα που κατείχε πωλούνταν από τρίτο μέρος και χρέωσε «επιπλέον, αδικαιολόγητη προμήθεια» για την πώληση.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι υπάλληλοι της Nomura συμμετείχαν ενεργά στο σύστημα εξαπάτησης, το οποίο έλαβε χώρα από το 2009 έως το 2013 και κατά κύριο λόγο αφορούσε στο υποκατάστημα της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News