Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 08:49
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών μετοχών;

Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών μετοχών;

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έως τώρα είχαν μείνει πίσω σε σχέση με το ράλι της Wall Street, ποντάρουν πλέον οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων οίκων, καθώς προβλέπουν παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Αναλυτές από την JP Morgan έως την Goldman Sachs εμφανίζονται θετικοί για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι 24 οίκοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg υπολόγισαν τα περιθώρια ανόδου του Stoxx Europe 600 στο 4% και του Euro Stoxx 50 στο 5% για φέτος.

Έπειτα από ένα ταραγμένο 2020, όπου η Ευρώπη δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ισχυρή ανάκαμψη του S&P 500, οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου ξεκίνησαν τη νέα χρονιά πιο δυναμικά, με τους δεικτοβαρείς κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας να ενισχύονται. Η αισιοδοξία που φέρνουν τα εμβόλια καθώς και τα γενναιόδωρα πακέτα μέτρων στήριξης των οικονομιών έχουν βοηθήσει ώστε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υπερ-αποδίδουν έναντι των αμερικανικών. Σύμφωνα με την JP Morgan, η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Από τους στρατηγικούς αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, ο πιο αισιόδοξος είναι ο Stephane Barbier De La Serre της Makor Capital Markets, ο οποίος βλέπει περιθώρια ανόδου 16% για τον  Stoxx 600, με την πιο απαισιόδοξη στάση να εκφράζεται από τον Stephane Ekolo, της TFS Derivatives, ο οποίος μιλά για περιθώρια πτώσης του δείκτη κατά 7% έως το τέλος της χρονιάς.

«Έχουμε ήδη δει τις αγορές να ενισχύονται κατά 20% από τον Οκτώβριο, επομένως μέρος της ανάκαμψης που περιμένουμε για φέτος έχει ήδη αποτιμηθεί», είπε η αναλύτρια της

Goldman Sachs, Sharon Bell. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα δώσουν περαιτέρω κέρδη 8% έως το τέλος του χρόνου, με την Bell να επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ευάλωτες σε απογοητεύσεις, έπειτα από το τελευταίο ράλι.

Σύμφωνα με την BNP Paribas, η Ευρωζώνη έχει περαιτέρω περιθώρια για υπεραποδόσεις, καθώς η κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εμφανίζει υψηλή συσχέτιση με τον πληθωρισμό, ενώ η στροφή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προς τους κλάδους αξίας ευνοεί τα χρηματιστήρια της περιοχής.  «Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή που έχει μείνει πίσω στο τελευταίο risk-on ράλι, στο επίπεδο των ροών κεφαλαίων», σημειώνει ο οίκος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News