Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 17:09
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: 3 λόγοι για τους οποίους το ράλι δεν είναι φούσκα

UBS: 3 λόγοι για τους οποίους το ράλι δεν είναι φούσκα

Υπερβολικές χαρακτηρίζει η UBS τις ανησυχίες για φούσκα στις αγορές, την ώρα που τα χρηματιστήρια καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με φόντο το νέο κύμα των lockdowns.

«Πρώτον, δεν πιστεύουμε ότι τα lockdowns συνιστούν μία θεμελιώδη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, ειδικά καθώς η διάθεση του εμβολίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», αναφέρουν οι αναλυτές του ελβετικού οίκου. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη παραμένουν θετικές, τονίζει η UBS, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,3% φέτος, έπειτα από τη συρρίκνωσή της κατά 3,5% το 2020. Αλλά και τα εταιρικά κέρδη εξέπληξαν θετικά τα δύο τελευταία τρίμηνα (στις ΗΠΑ τα κέρδη των εισηγμένων ήταν αυξημένα κατά 40% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο), με αποτέλεσμα οι προοπτικές τους για το 2021 να χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές.

Με δεδομένο αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, η UBS δεν πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις μαρτυρούν κάποια επικίνδυνη επενδυτική ευφορία. Στο 6%, το risk premium των διεθνών μετοχών είναι υψηλότερο του μέσου όρου από το 1998 (περίπου στο 4%), μαρτυρώντας ότι οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές έναντι των ομολόγων. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, έλεγε στις 18 Δεκεμβρίου: «Εάν κοιτάζετε τα P/Es, είναι ιστορικά υψηλά. Αλλά σε έναν κόσμο όπου το risk free επιτόκιο θα είναι χαμηλό για αρκετό καιρό, το premium των μετοχών, δηλαδή η ανταμοιβή που παίρνει κανείς για να αναλάβει το ρίσκο των μετοχών, είναι ο δείκτης τον οποίο πρέπει να κοιτάζετε. Και αυτό δεν βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, το οποίο σημαίνει ότι οι μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες».

Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι το ρίσκο του να επενδύσει κανείς όταν οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν, εξηγεί η UBS. Όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων 80 ετών, η μέση απόδοση του S&P 500 για το επόμενο έτος  από τη στιγμή που ο δείκτης αγγίζει το ιστορικό υψηλό είναι 11,7%, την ώρα που η αντίστοιχη μέση απόδοση όταν η Wall Street βρίσκεται πιο χαμηλά διαμορφώνεται στο 11,3%.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης των οικονομιών και τα προγράμματα εμβολιασμών ξεκινούν, η UBS δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις αποτελούν εμπόδιο για τη συνέχιση του χρηματιστηριακού ράλι. Ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να απομακρυνθούν από τα πιο ακριβά κομμάτια της αγοράς (όπως οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης) και να στραφούν στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ, στο βρετανικό χρηματιστήριο και στους κλάδους προαιρετικών καταναλωτών ειδών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ενέργειας.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News