BUSINESS & FINANCE

Πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια λεωφορείων και μετρό από το νέο έτος

Πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια λεωφορείων και μετρό από το νέο έτος

Το απλό εισιτήριο του μετρό κοστίζει σήμερα 1,2 ευρώ. Αν όμως δεν βρεθούν 310 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 -και ήδη στο οικονομικό επιτελείο ξύνουν τον πάτο του βαρελιού για να βρουν αυτό το ποσό- το κόστος θα ανέβει στα 1,4 ευρώ, όσο κόστιζε δηλαδή από το 2015 μέχρι και το 2020.

Σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας στα τρόφιμα, αυτό το σενάριο των επιπλέον 20 λεπτών ανά εισιτήριο (και αύξησης άνω του 16% και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών) χαρακτηρίζεται μάλλον απευκταίο. Να ακριβύνουν τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς σε περίοδο που η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα για να περιορίσει την κίνηση στους δρόμους ενώ η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2 ευρώ, δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο αναζητείται λύση ώστε ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές να «μονιμοποιηθεί» και να τελειώσει η αγωνία του αν θα παραταθεί και για το επόμενο εξάμηνο ή αν οι χρήστες των μέσων μεταφοράς θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι το περιεχόμενο των δηλώσεων ΦΠΑ που θα υποβληθούν στο τέλος του μήνα. Αφενός διότι θα αποτυπωθεί η πορεία του τζίρου κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου και αφετέρου διότι θα εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αντοχές του τουριστικού κλάδου.

Συνολικά, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών -διότι το μέτρο όταν θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2020 αφορούσε και στον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και στα θεάματα- ανεβαίνει τα 540 εκατ. ευρώ. Όμως τα 310 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις μεταφορές και αυτό κρίνεται τώρα ως προτεραιότητα: να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα εισιτήρια των λεωφορείων και του μετρό. 

Διαβάστε επίσης: 

Όλα τα σενάρια για τους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εισιτήρια μετρό, κινηματογράφους

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% για το 2024 – Όλα τα μέτρα

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο – Ποιοι φόροι υπεραποδίδουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News