BUSINESS & FINANCE

«Ζεστό» χρήμα 2 δισ. ευρώ από τα χρέη του δημοσίου

Ιεραρχούνται τα οφειλόμενα ποσά

«Ζεστό» χρήμα 2 δισ. ευρώ από τα χρέη του δημοσίου

Δραστική μείωση ή ακόμα και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να πέσει στην οικονομία «ζεστό» χρήμα άνω των 2 δισ. ευρώ, θα επιδιώξει να πετύχει το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος του 2021. Στο Γενικό Λογιστήριο τού Κράτους έχουν ήδη ιεραρχήσει τα οφειλόμενα ποσά, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η εξόφληση κατά προτεραιότητα.

Σε όλες τις προηγούμενες μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, οι Θεσμοί έθεταν επιτακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα είχαν γκρινιάξει αρκετές φορές για το γεγονός ότι δεν είχε προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία. Ως εκ τούτου, στην 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα συνεχιστεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, που θα πάρουν τη σκυτάλη οι επικεφαλής των δανειστών, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ψηλά στην ατζέντα. Η πίεση από την πλευρά των Θεσμών για ταχύτερη εξόφληση αυτών των οφειλών θεωρείται δεδομένη και είναι πολύ πιθανό να τεθούν ενδιάμεσοι στόχοι αποπληρωμής.

Επιπλέον, όμως, έχει γίνει σαφές και στις δύο πλευρές ότι η αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων είναι ένας άμεσος τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Παρά τη μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Νοεμβρίου το Δημόσιο χρωστούσε συνολικά περίπου 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονταν:·

  • 707 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων (κυρίως ΦΠΑ)
  • 1,5 δισ. ευρώ από χρέη για πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων
  • 608 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς συντάξεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη τα έχουν:

  • Τα νοσοκομεία (657 εκατ. ευρώ)
  • Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (386 εκατ. ευρώ)
  • Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (164 εκατ. ευρώ)
  • Λοιπά Νομικά Πρόσωπα (202 εκατ. ευρώ)

Τα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων και σε πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων έπρεπε να είχαν εξοφληθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2020, ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις είχε δοθεί περιθώριο μέχρι το τέλος του 2021. Τελικά, λόγω του κορωνοϊού που ανέτρεψε οποιοδήποτε σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των Θεσμών, ότι αυτές οι εκκρεμότητες θα μηδενιστούν μέσα στο 2021.

Εκτός από το βασικό επιχείρημα της εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, υπάρχει πλέον και ένα πρόσθετο επιχείρημα που έχει να κάνει με την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εν μέσω πανδημίας. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει φέτος πλήρης εξόφληση των οφειλών που ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει στα χέρια των δικαιούχων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News