Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 13:50
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Οριακά κάτω του 10% η ύφεση του 2020

Αύριο οι αποφάσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Χρ. Σταϊκούρας: Οριακά κάτω του 10% η ύφεση του 2020

Οριακά χαμηλότερη του 10% αναμένεται η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παράλληλα, συνέστησε υπομονή έως ότου εκδοθούν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το δ’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του νέου έτους προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10,5% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάκαμψη της τάξης του 4,8% του ΑΕΠ για το 2021.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί οριακά, παρά τη διοχέτευση 24 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, πέραν των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2021, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αποφεύγοντας να κάνει εικασίες και σενάρια.

Τι θα γίνει με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ερωτηθείς, παράλληλα, για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, ανακοίνωσε ότι αύριο θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το αν δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 437.293, με την εκταμίευση των χρημάτων να αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ο 6ος γύρος του προγράμματος εκτιμάται για τον προσεχή Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης για το επίδομα θέρμανσης, με την προθεσμία να εκπνέει σήμερα, Πέμπτη, καθώς έχουν ήδη υποβληθεί 700.000 αιτήσεις.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών, οι οποίες δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News