Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 19:56
BUSINESS & FINANCE

Στην Πορτογαλία ξεκινά τη λειτουργία του ο «Δευκαλίων», ο 7ος υπερυπολογιστής της ΕΕ

Στην Πορτογαλία ξεκινά τη λειτουργία του ο «Δευκαλίων», ο 7ος υπερυπολογιστής της ΕΕ

Σήμερα το απόγευμα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC JU) ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός κ. Αντόνιο Κόστα και το Πορτογαλικό Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας εγκαινίασαν τον «Δευκαλίωνα» (Deucalion), τον τελευταίο υπερυπολογιστή της κοινής επιχείρησης EuroHPC. 

O νέος, παγκόσμιας κλάσης υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης σε τομείς όπως οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, οι μετεωρολογικές προβλέψεις και η έρευνα της θάλασσας και των ωκεανών. Θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών για την ανακάλυψη φαρμάκων, τον σχεδιασμό νέων υλικών, τη νευροεπιστήμη, την ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα ενεργειακών συστημάτων κ.ά.

Ο «Δευκαλίων», ο έβδομος υπερυπολογιστής της κοινής επιχείρησης EuroHPC που εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο ισχυρότερος και ο πλέον προηγμένος υπολογιστικός πόρος που διαθέτει σήμερα η Πορτογαλία. Αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ, και έχει κορυφαίες επιδόσεις 10 Petaflops (δηλ. 10 τετράκις εκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο). Επιπλέον, διαθέτει μια μοναδική στην Ευρώπη αρχιτεκτονική , παρέχοντας στους Ευρωπαίους χρήστες πρόσβαση σε έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που θα συμπληρώσει και θα εμπλουτίσει τις ποικιλόμορφες υπολογιστικές αρχιτεκτονικές που διαθέτουν τα συστήματα της EuroHPC.

Η αρχιτεκτονική του Deucalion το καθιστά ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, για παράδειγμα στη μετεωρολογία και τη μοντελοποίηση του κλίματος, τη δυναμική των ρευστών και την αεροδυναμική, την αστροφυσική και την κοσμολογία, καθώς και σε τεχνολογίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υπολογιστικών υποδομών. Θα ενισχύσει επίσης την καινοτομία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εξατομικευμένη ιατρική, ο σχεδιασμός φαρμακευτικών/ιατρικών προϊόντων και νέων υλικών, η πυρόσβεση, ο χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά και η έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.

Ο Anders Dam Jensen, εκτελεστικός διευθυντής της EuroHPC JU, δήλωσε:

Ο «Δευκαλίων» αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην επεκτεινόμενη οικογένεια υπερυπολογιστών EuroHPC. Ο «Δευκαλίων» αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αφοσίωσης της Ευρώπης στην τεχνολογική αριστεία και τη συνεργατική καινοτομία. Τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν ένα νέο ορόσημο προς την αποστολή μας να καταστήσουμε την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων.

Ο João Nuno Ferreira, Γενικός Συντονιστής της Μονάδας FCCN του FCT, δήλωσε:

Υπήρχε αξιοσημείωτη έλλειψη υπολογιστικών πόρων, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινόχρηστο επίπεδο, στην Πορτογαλία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπιζε μια αυξανόμενη ανισότητα στις δυνατότητες υπερυπολογιστών σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ιδρύθηκε η κοινή επιχείρηση EuroHPC με στόχο την προώθηση των υπερυπολογιστών στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εθνική ενσωμάτωση στο νέο δίκτυο υπερυπολογιστών EuroHPC και εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Η Madalena Alves, πρόεδρος της FCT, δήλωσε:

Ο υπερυπολογιστής «Δευκαλίων» μπορεί να υποστηρίξει πάνω από 200 έργα ετησίως και μπορεί να δεκαπλασιάσει την εθνική υπολογιστική ικανότητα. Οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων συνοδεύονται γενικά από υψηλό κόστος. Κάνοντας αυτόν τον πόρο προσβάσιμο σε όλους τους ερευνητές, τα ιδρύματα, ακόμη και τις εταιρείες, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της επιστήμης και της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στην Πορτογαλία. Από το 2020 έως το 2023, η FCT έχει εγκρίνει 384 έργα προηγμένης πληροφορικής, ενώ η πιο πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων σημείωσε νέο ρεκόρ με 140 εγκεκριμένα έργα.

Να σημειωθεί ότι ο «Δευκαλίων» συγχρηματοδοτείται με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και την FCT. Η πρόσβαση στους υπολογιστικούς πόρους του νέου μηχανήματος θα διαχειρίζονται από κοινού από το FCT και το EuroHPC JU ανάλογα με τις επενδύσεις τους. 

Ο υπερυπολογιστής φιλοξενείται στο Κέντρο Προηγμένων Υπολογιστών Minho (MACC) του Πανεπιστημίου Minho, στην πανεπιστημιούπολη Azurém στο Guimarães της Πορτογαλίας.

Ο «Δευκαλίων» έρχεται να προστεθεί στους υπάρχοντες υπερυπολογιστές της κοινής επιχείρησης EuroHPC που είναι ήδη σε λειτουργία: τον Discoverer στη Βουλγαρία, τον MeluXina στο Λουξεμβούργο, τον Vega στη Σλοβενία, τον υπερυπολογιστή Karolina στην Τσεχία, τον LEONARDO στην Ιταλία και τον LUMI στη Φινλανδία. Λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια του «Δευκαλίωνα» το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του τρίτου ευρωπαϊκού υπερυπολογιστή προεξακλίμακας MareNostrum5 στην Ισπανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

SURE: Επιπλέον 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News