Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 15:53
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Ξεκίνησε τις προσπάθειες ανάκτησης του αποθέματος σε ξένο συνάλλαγμα

Η κεντρική τράπεζα διέθεσε αποθέματα αξίας μόλις 70 εκατ. δολ.

Τουρκία: Ξεκίνησε τις προσπάθειες ανάκτησης του αποθέματος σε ξένο συνάλλαγμα

Τις προσπάθειες «ανοικοδόμησης» του αποθέματος σε ξένο συνάλλαγμα ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας δραματικά τις πωλήσεις δολαρίου προς την κρατική ενεργειακή εταιρεία Botas.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η τουρκική τράπεζα διέθεσε αποθέματα αξίας μόλις 70 εκατ. δολαρίων στην κρατική εταιρεία, ποσό μειωμένο κατά 90% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις το τελευταίο δίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε μόλις 167 εκατ. δολάρια έναντι 958 εκατ. δολαρίων που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομισματικές αρχές πουλούν συναλλαγματικά αποθέματα στις ενεργειακές κρατικές εταιρείες από το 2014, σε μια προσπάθεια μείωσης της ζήτησης για ξένο συνάλλαγμα για τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου.

Σταδιακή ανάκτηση του αποθέματος

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νάσι Αγκμπάλ, έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ της αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, μετά τη σημαντική μείωσή τους, εν μέσω της προσπάθειας στήριξης της καταρρέουσας λίρας.

Συνολικά, εντός του 2020, τα συνολικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 12% και διαμορφώθηκαν σε 93,2 δισ. δολάρια, με την πτώση στα διεθνή αποθέματα να ξεπερνούν το 65% και να διολισθαίνουν μόλις στα 13,5 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουϊσάλ, θέλοντας να αποφύγει μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων, επέλεξε να «κάψει» ξένο συνάλλαγμα και αποθέματα χρυσού, προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News