Business & Finance Πέμπτη 31/12/2020, 13:24
BUSINESS & FINANCE

Άλμα 154% στο εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Άλμα 154% στο εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Διεύρυνση για τέταρτο διαδοχικό μήνα εμφάνισε τον Νοέμβριο του 2020 το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας, λόγω -μεταξύ άλλων- και της εκτίναξης των εισαγωγών χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 154% και διαμορφώθηκε στα 5,03 δισ. δολάρια έναντι 1,99 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.

Κατά το 11μηνο του 2020 (Ιανουάριος-Νοέμβριος), μάλιστα, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 45,3 δισ. δολάρια, ποσό ενισχυμένο κατά 82,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η σημαντική επιδείνωση οφείλεται στην έκρηξη εισαγωγών χρυσού, καθώς και στη διολίσθηση του τουρκικής λίρας, ως απόρροια της πρότερης πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων.

Η εξασθενημένη λίρα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγής κατά τουλάχιστον 10%, ενώ παράλληλα έστρεψε τους Τούρκους στην ασφαλή και πάντα σταθερή αγορά του χρυσού.

Κι αυτό διότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αγοράζοντας ράβδους του πολύτιμου μετάλλου, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της περιουσίας τους έναντι της υποχώρησης της αξίας της λίρας.

Άλλωστε, παρά την σταθεροποίηση των τελευταίων εβδομάδων, η τιμή του τουρκικού νομίσματος εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 20% σε σχέση με τις αρχές του 2020, γεγονός το οποίο κατατάσσει τη λίρα στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές.

Από την πλευρά του, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, ανακοίνωσε προ ημερών, την αύξηση του επιτοκίου repo μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης, στο 17%, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή της Άγκυρας στη συμβατική νομισματική πολιτική και ικανοποιώντας τις αγορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News