Business & Finance Πέμπτη 31/12/2020, 16:44
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Σε νέο υψηλό ρεκόρ οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε συνάλλαγμα και χρυσό 

Τουρκία: Σε νέο υψηλό ρεκόρ οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε συνάλλαγμα και χρυσό 

Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τοποθετήσεις των Τούρκων πολιτών σε χρυσό και ξένα νομίσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, σήμερα Πέμπτη.

Συγκεκριμένα η συνολική αξία των διακρατήσεων των ιδιωτών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, ανήλθε στα 234,81 δισ. δολάρια, από 234,10 δισ. δολάρια, μία εβδομάδα νωρίτερα. 

Η στροφή 180 μοιρών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την οικονομική πολιτική της χώρας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο κατά πως φαίνεται οι Τούρκοι πολίτες δείχνουν να μην πιστεύουν ακόμη την οικονομία τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αγοράζουν ξένα νομίσματα, ως αντιστάθμιση έναντι του υψηλού πληθωρισμού. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας επίσης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε 51,61 δισ. δολάρια, από 49,8 δισ. δολάρια μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Στο μεταξύ η αθρόα αυτή αύξηση των τοποθετήσεων σε χρυσό, είχε σαν αποτέλεσμα να διευρυνθεί για τέταρτο διαδοχικό μήνα το εμπορικό έλλειμμα της γείτονος. 

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 154% και διαμορφώθηκε στα 5,03 δισ. δολάρια έναντι 1,99 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.

Κατά το 11μηνο του 2020 (Ιανουάριος-Νοέμβριος), μάλιστα, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 45,3 δισ. δολάρια, ποσό ενισχυμένο κατά 82,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η σημαντική επιδείνωση οφείλεται στην έκρηξη εισαγωγών χρυσού, καθώς και στη διολίσθηση του τουρκικής λίρας, ως απόρροια της πρότερης πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων.

Η εξασθενημένη λίρα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγής κατά τουλάχιστον 10%, ενώ παράλληλα έστρεψε τους Τούρκους στην ασφαλή και πάντα σταθερή αγορά του χρυσού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News