Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 22:33
BUSINESS & FINANCE

Μπορεί η Τουρκία να σώσει τη λίρα;

Μπορεί η Τουρκία να σώσει τη λίρα;

Την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού και την ανάκτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θέτει ως κύριο στόχο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Νατσί Αγκμπάλ, σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» την στροφή προς τις ορθόδοξες πολιτικές. 

Άλλωστε, πρόκειται για μια στρατηγική, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς, με την τουρκική λίρα να παίρνει αποστάσεις από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων μηνών, ακόμη και εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την πρόσφατη επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων.

Η αλλαγή στρατηγικής

Ο διορισμός του Αγκμπάλ στα «ηνία» της κεντρικής τράπεζας -στην κορύφωση της νομισματικής κρίσης του 2020- αποτέλεσε σημείο καμπής για την τουρκική λίρα, καθώς οι ξένοι επενδυτές άρχισαν σταδιακά να εμπιστεύονται εκ νέου τη γειτονική χώρα. Εξάλλου, η πολιτική του προκατόχου του είχε ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματική αλλά και καταστροφική, ξοδεύοντας μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών εφεδρειών. 

«Η Τουρκία θα συσφίγξει τη νομισματική πολιτική (σ.σ. αύξηση επιτοκίων), προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών, ενώ θα ενισχύσει τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, χωρίς να προκαλέσει τον εκτροχιασμό της λίρας» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ο Αγκμπάλ, σκιαγραφώντας το σχέδιο των επόμενων μηνών.

Η στρατηγική αυτή σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σημαντική στροφή στη νομισματική πολιτική της Άγκυρας, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων των προηγούμενων μηνών, την εξαϋλωση των συναλλαγματικών εφεδρειών και την κατάρρευση του εγχώριου νομίσματος.

Και νέα αύξηση;

Από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διοικητή ήταν η αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, από το 10,75% στο 15%, με στόχο αφενός την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού αφετέρου τη συγκράτηση των απωλειών της λίρας. 

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στις 24 Δεκεμβρίου.

«Οι δηλώσεις του Αγκμπάλ είναι πιθανό να αυξήσουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα τελειώσει το έτος με ακόμη μία αύξηση επιτοκίων» δηλώνει ο Πίοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank. Όμως, εφόσον δεν το πράξει, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η αξιοπιστία του, κάτι το οποίο είχε στοιχίσει σημαντικά στον προκάτοχό του.

Ο Γολγοθάς του Αγκμπάλ

Ο Αγκμπάλ, αυτή τη στιγμή, καλείται να διαβεί έναν Γολγοθά. Πρέπει να πείσει τις αγορές ότι θα ακολουθήσει ορθόδοξη νομισματική πολιτική, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων, καθώς και ότι θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά. 

Οι επενδυτές, βέβαια, θεωρούν ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας αργά ή γρήγορα θα δεχθεί πολιτικές πιέσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είναι εχθρός των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας ότι υπονομεύουν τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας και ότι ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρεί το ακριβώς αντίθετο.

«Είναι χρέος μου να δράσω με λογική» διαβεβαιώνει ο Αγκμπάλ, ο οποίος μέχρι το 2018 διατελούσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ερντογάν. Το αν και κατά πόσο θα αντέξει τις πιέσεις του προέδρου μένει να φανεί στην πορεία.

Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι το γεγονός ότι η τουρκική λίρα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα χειρότερα αναδυόμενα νομίσματα παγκοσμίως, έχοντας καταγράψει τις δεύτερες υψηλότερες απώλειες από τις αρχές του 2020. Κι αυτό, παρά την εν μέρει άμβλυνση των συνεπειών, ως απόρροια του διορισμού του Αγκμπάλ στην κεντρική τράπεζα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News