BUSINESS & FINANCE

Ζωηρό ενδιαφέρον για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ

Ζωηρό ενδιαφέρον για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ

Κλιμακώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επικείμενη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επιβατική κίνηση σημειώνει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και η προοπτική για το μέλλον εκτιμάται λίαν ενθαρρυντική. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμοδίους φορείς του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως προς τους συμβούλους του για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο –Morgan Stanley, Bank of America και Deutsche Bank– πυκνώνουν, αναφέρουν πηγές της «Κ». Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο από μεγάλα διεθνή θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που έχουν σημαντικές μερισματικές αποδόσεις, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και από διαχειριστές χαρτοφυλακίων εν γένει.

Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό Δημόσιο και την προοπτική αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, η τιμή εισαγωγής των μετοχών ενδέχεται να διαμορφώσει αποτίμηση για τον διαχειριστή του μεγαλύτερου ελληνικού αεροδρομίου άνω των 3 δισ. ευρώ, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Κατά τους επτά μήνες του 2023 η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 15,37 εκατ. άτομα, αυξημένη κατά 30,1% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 7,9% σε σύγκριση με το 2019, την τελευταία δηλαδή χρονιά πριν από την πανδημία και το ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 23,3% και 33,5% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 10,4% και 6,9% αντίστοιχα. Ο δε προγραμματισμός των διαθεσίμων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για το υπόλοιπο του έτους προμηνύει περαιτέρω μεγάλη αύξηση, καθώς πέραν της θερινής τουριστικής κίνησης η Αθήνα έχει αναδειχθεί σε αυτοτελή προορισμό υψηλής προτίμησης.

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου ρύθμισης που αφορά τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να προχωράει στην παραχώρηση συμμετοχών του με διαδικασία έγκρισης fast track από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η δημόσια εγγραφή θα μπει στην τελική ευθεία. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και η σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου της εισαγωγής, ώστε να πάρει τον δρόμο του προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν ευνοϊκές, η δημόσια εγγραφή ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Διαβάστε επίσης:

«Ελ. Βενιζέλος»: Άλμα στην επιβατική κίνηση τον Ιούλιο – Αύξηση 10,5% από το 2019

Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο χρηματιστήριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News