Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 20:56
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Η Archegos προσπάθησε να εξαπατήσει τις τράπεζες πριν την κατάρρευσή της σύμφωνα με εισαγγελείς

ΗΠΑ: Η Archegos προσπάθησε να εξαπατήσει τις τράπεζες πριν την κατάρρευσή της σύμφωνα με εισαγγελείς

Η Archegos προσπάθησε να εξαπατήσει τις τράπεζες πριν την κατάρρευσή της δήλωσε εισαγγελείς των ΗΠΑ. Η κατηγορία ήρθε σε μια επιστολή 12 σελίδων που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, όπου ο ιδιοκτήτης των Archegos Sung Kook «Bill» Hwang δήλωσε αθώος για 11 κατηγορίες απάτης, χειραγώγησης της αγοράς και συνωμοσίας εκβιασμού.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Archegos παραπλάνησε τις τράπεζες δεκάδες φορές τους έξι μήνες πριν από την κατάρρευσή της τον Μάρτιο του 2021 σχετικά με τη ρευστότητά της και το πόσο συγκεντρωμένο ήταν το χαρτοφυλάκιό της, προκειμένου να δανειστεί χρήματα, τα οποία επένδυσε σε μετοχές μέσω swaps.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι τα οικονομικά προβλήματα της Archegos οδήγησαν σε μια συνάντηση στις 24 Μαρτίου 2021, όπου ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Hwang και του συν-κατηγορούμενου Patrick Halligan, που τότε ήταν οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, αποφάσισαν να πουν ψευδώς στις τράπεζες ότι η αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ήταν «θέμα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας».

Οι αξιωματούχοι φέρεται να μετέφεραν αυτή τη διαβεβαίωση στις Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura Holdings και UBS εκείνο το βράδυ και το επόμενο πρωί, και παραπλάνησαν τους αντισυμβαλλομένους σχετικά με τα μετρητά του Archegos.

Αυτοί οι αντισυμβαλλόμενοι άρχισαν να χαλαρώνουν τις θέσεις της Archegos στις 26 Μαρτίου 2021. Η κατάρρευση της εταιρείας της Νέας Υόρκης προκάλεσε ζημίες περίπου 10 δισ. δολ. σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse και Nomura, και εξαφάνισε περισσότερα από 100 δισ. δολ. από την αξία των μετόχων.

Ο Lawrence Lustberg, δικηγόρος του Hwang, είπε σε ένα email ότι οι νέες κατηγορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο Χουάνγκ δεν είχε «καμία σχέση» με τυχόν παραποιήσεις προς τις τράπεζες. Είπε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η υπόθεση θα οδηγήσει στην «πλήρη δικαίωση» του Hwang.

Η δικηγόρος του Halligan, Mary Mulligan αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι τράπεζες είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η επιστολή θα δώσει στον Hwang και στον Halligan, ο οποίος επίσης δήλωσε αθώος τον Απρίλιο του 2022, «συνείδηση ​​των τύπων -και συχνά των ίδιων των λέξεων- που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως παραδείγματα» για να αποδείξει την ενοχή τους στη δίκη.

Η επόμενη διάσκεψη για την υπόθεση είναι στις 8 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει οριστεί, ακόμη, ημερομηνία δίκης.

Η υπόθεση είναι ΗΠΑ κατά Hwang et al, Περιφερειακό Δικαστήριο ΗΠΑ, Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, No. 22-cr-00240.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης

Credit Suisse: Προς την έξοδο ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Γκοτστάιν

Archegos: Έφθασε η «ώρα της κρίσης» για τον Μπιλ Χουάνγκ – Όλο το κατηγορητήριο

Ελβετία: Εξετάζει το μέχρι τώρα «αδιανόητο», την επιβολή ποινών σε τραπεζίτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News