BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα 237 εκατ. αγοράζει η Εθνική από την Prodea

Ακίνητα 237 εκατ. αγοράζει η Εθνική από την Prodea

Σε συµφωνία µε τον όµιλο της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 237 εκατ. ευρώ προχώρησε η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για ακίνητα που ήδη χρησιµοποιεί και µισθώνει η τράπεζα από την εταιρεία ακινήτων. Παράλληλα, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συµφωνήσει για την αναπροσαρµογή των µισθωτηρίων συµβολαίων στα ακίνητα της Εθνικής που θα παραµείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments.

Τα ακίνητα που θα αποκτήσει η Εθνική είναι κυρίως καταστήµατα και γραφεία, τα οποία ήδη χρησιµοποιεί. Εξ αυτών, ακίνητα αξίας 83 εκατ. ευρώ αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριµήνου, ενώ τα υπόλοιπα 154 εκατ. ευρώ θα αποκτηθούν εντός των προσεχών µηνών. Επίσης, η Εθνική έχει συµφωνήσει και για την απόκτηση ενός ακόµη κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας (επίσης ιδιοχρησιµοποιούµενο). Πρόκειται για το κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, δηλαδή η ιστορική έδρα του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, το οποίο ανήκε στον όµιλο Παπαλέκα. Ο τελευταίος το είχε αγοράσει στο τέλος του 2020 από την Prodea, µαζί µε άλλα 17 ακίνητα που µίσθωνε η Εθνική Τράπεζα, σε µια συµφωνία ύψους 134,2 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική αγόρασε το συγκεκριµένο ακίνητο αντί ποσού 67 εκατ. ευρώ, σε µια από τις µεγαλύτερες σε αξία αγορές µεµονωµένου ακινήτου που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.

«Η συµφωνία µε την Εθνική Τράπεζα εξυπηρετεί τη στρατηγική µας για την αποτελεσµατικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου µας, βελτιώνει τη διασπορά κινδύνου και ταυτόχρονα θα µας προσφέρει ρευστότητα για την υλοποίηση του επενδυτικού µας πλάνου», εξηγεί στην «Κ» ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύµβουλος της Prodea Investments. Από τα κεφάλαια που θα εισπράξει η εταιρεία, ένα µέρος θα αξιοποιηθεί τόσο για την αποπληρωµή υφιστάµενου δανεισµού, όσο και για τη χρηµατοδότηση νέων αγορών και επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων. Υπενθυµίζεται ότι η Prodea έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 700 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την απόκτηση ή ανάπτυξη ακινήτων συνολικής επιφανείας 480.000 τ.µ. Μάλιστα, το 70% ή 470 εκατ. ευρώ αφορούν ακίνητα για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συµβάσεις ή έχουν ήδη αποκτηθεί.

Επιπλέον, η συµφωνία αυτή εξυπηρετεί και τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει η διοίκηση της Prodea για τη µείωση του µεριδίου της Εθνικής Τράπεζας, στα συνολικά έσοδα από µισθώµατα της εταιρείας. Με τη νέα αυτή πώληση εκτιµάται ότι η τράπεζα θα συνεισφέρει πλέον περίπου το 25% των συνολικών εσόδων, από περίπου 40%. Πηγές της αγοράς σηµείωναν χθες πως η κίνηση αυτή έχει σηµαντικά οφέλη και για την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριµένα, µε βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, προκύπτει σηµαντικό όφελος για τον ισολογισµό µιας επιχείρησης από την κατοχή σηµαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ιδιοχρησιµοποιούµενα ακίνητα. Αυτό το όφελος δεν υπήρχε το 2013, όταν η Εθνική αποφάσισε να πωλήσει την τότε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στην Invel και όταν µεταβίβασε και το υπόλοιπο ποσοστό της λίγα χρόνια µετά, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί η σηµερινή Prodea Investments.

Διαβάστε επίσης:

Α. Καρυτινός (Prodea): Τα καλά projects ακινήτων δεν έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης

Prodea: Στα 2,86 δισ. η αξία των ακινήτων της στις 30 Ιουνίου 2023

Το πράσινο στοίχημα της αγοράς ακινήτων: Σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News