Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 15:57
BUSINESS & FINANCE

Η νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ο… πονοκέφαλος ΑΤΑΚ

Μεγάλες… δουλειές ανοίγει τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για την ΑΑΔΕ ο νέος νόμος που προβλέπει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων

Η νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ο… πονοκέφαλος ΑΤΑΚ

Μεγάλες… δουλειές ανοίγει τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ο νέος νόμος που προβλέπει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που καλύπτονται κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, του σεισμού, και της πλημμύρας. Ο πονοκέφαλος είναι και … τεχνικής φύσεως αλλά και οικονομικής. Τεχνικής διότι για πρώτη φορά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο ασφαλισμένων ακινήτων κάτι που άλλωστε αποτελεί και τον στόχο χορήγησης της συγκεκριμένης έκπτωσης φόρου.

Σε οικονομικό επίπεδο, με την χορήγηση της έκπτωσης θα δοθεί η ευκαιρία να καταγραφούν τα μερικώς ασφαλισμένα (κυρίως λόγω παλαιότητας) ακίνητα αλλά και τα υπό-ασφαλισμένα δηλαδή αυτά που έχουν μεν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά με αξία αποζημίωσης που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος ανακατασκευής.

Το «μυστικό» της όλης προσπάθειας θα είναι να γίνει η ταύτιση των ακινήτων στις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών με την αντίστοιχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εδώ, το μυστικό θα είναι το… ΑΤΑΚ. Δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου. Δεδομένου ότι την 1/1/2024 θα πρέπει αυτή η βάση δεδομένων να έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναγραφούν οι ΑΤΑΚ τόσο στα εν ενεργεία όσο και στα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Μόνο με αυτή την βάση δεδομένων θα διοχετεύονται στην ΑΑΔΕ κρίσιμες πληροφορίες για την παροχή της έκπτωσης όπως:

1. Το αν η κάλυψη είναι πλήρης ή μερική. Για παράδειγμα, σε ακίνητα μεγάλης παλαιότητας, δεν χορηγείται κάλυψη για σεισμό. Σε αυτά τα ακίνητα, δεν θα παρέχεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ καθώς η κάλυψη θα πρέπει να είναι πλήρης

2. Το αν η κάλυψη αντιστοιχεί στην ελάχιστη απαίτηση που έχει ορίσει ο νόμος για 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η έκπτωση φόρου δίδεται για πρώτη φορά στα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα μέσα στο 2023. Ισχύει ακόμη και για τρεις μήνες αλλά φυσικά, θα χορηγείται η αναλογία της έκπτωσης (σ.σ π.χ. 2,5% για όσα ακίνητα ασφαλιστούν μετά την 1/10/2024).

Διαβάστε επίσης:

Έως 31 Ιουλίου το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την εφορία

Τροπολογία για την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο

Ασφάλιση κατοικίας: Πόσο κοστίζει και τι να προσέξετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News