BUSINESS & FINANCE

Έκρηξη αγοραπωλησιών ακινήτων: Προς ρεκόρ οδεύει φέτος η κτηματαγορά

Έκρηξη αγοραπωλησιών ακινήτων: Προς ρεκόρ οδεύει φέτος η κτηματαγορά

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών αναμένεται να βρεθούν φέτος οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων, το 2023 θα εξελιχθεί στο καλύτερο έτος από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά, ξεπερνώντας και το 2021, αλλά και το 2022. Το 2021 είχαν καταγραφεί 104.746 αγοραπωλησίες ακινήτων, μια ετήσια αύξηση κατά 40,1% σε σχέση με το 2020, ενώ άνοδος σημειώθηκε και το 2022. Παράλληλα, ήδη κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, έχουν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Με βάση τις εν λόγω εκτιμήσεις, η υψηλή ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο φέτος, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Σπίτι Μου», που αναμένεται να ωφελήσει περίπου 10.000 νέους, ηλικίας 25-39 ετών, αλλά και του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Αμφότεροι οι παράγοντες δεν υπήρχαν το 2022, καθώς αφενός μεν το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» πριν από δύο μήνες, η δε ζήτηση από το εξωτερικό έχει εκτοξευτεί φέτος, λόγω της αλλαγής στο ελάχιστο όριο συναλλαγών, που θεσμοθετήθηκε στο τέλος του 2022 και θα ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές Αυγούστου.

Οπως τονίζουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι Μου», που επιδοτεί το επιτόκιο δανεισμού έως 75% και αφορά ακίνητα ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών, επιφάνειας 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, είναι πολύ υψηλή και υπερβαίνει τον αριθμό των περίπου 10.000 δικαιούχων. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι δυσκολίες, κυρίως ως προς την ανεύρεση των ακινήτων εκείνων, που να καλύπτουν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων ως προς τα χαρακτηριστικά τους (π.χ. περιοχή, κατάσταση κτλ.), αλλά και την τιμή τους. Ειδικά η τιμή είναι ένα ζήτημα, καθώς η ταυτόχρονη εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος από χιλιάδες ενδιαφερόμενους έχει δώσει το έναυσμα σε αρκετούς ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης των ακινήτων τους, από τη μία ημέρα στην άλλη, φτάνοντας πολύ κοντά στο υψηλότερο επιτρεπόμενο όριο των 200.000 ευρώ. Αυτό με τη σειρά του δυσχεραίνει και την εξασφάλιση των απαιτούμενων δανείων, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια.

Επιπλέον, παρατηρούνται και δυσλειτουργίες τεχνικής φύσεως. Για παράδειγμα, οι τράπεζες ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να βρουν πρώτα το ακίνητο που επιθυμούν να χρηματοδοτηθεί και στη συνέχεια να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του δανείου.

Ουσιαστικά δηλαδή λειτουργούν όπως σε μια τυπική αγορά ακινήτου με χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να εξασφαλίσουν προέγκριση δανείου, προτού εμπλακούν σε συζητήσεις για την πώληση του διαμερίσματός τους. Ετσι, δημιουργούνται ζητήματα που δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση αρκετών συναλλαγών.

Από το εξωτερικό

Εκτός όμως από το εγχώριο αγοραστικό ενδιαφέρον, φέτος καταγράφεται και μεγάλη αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, με «αιχμή του δόρατος» τους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Ο διπλασιασμός του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον ∆ήμο της Θεσσαλονίκης, έχει πυροδοτήσει «έκρηξη» συναλλαγών. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο εκδόθηκαν συνολικά 1.052 νέες άδειες, μια αύξηση της τάξεως του 141% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αν διατηρηθεί ο ρυθμός αυτός, είναι πιθανό το 2023 να ολοκληρωθεί με πάνω από 4.000 νέες χορηγήσεις αδειών, χωρίς να αποκλείεται το νούμερο αυτό να είναι ακόμα υψηλότερο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θέλουν να εξασφαλίσουν ακίνητο με το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ στις περιοχές όπου θα ισχύσει ο διπλασιασμός, θα πρέπει να έχουν συνάψει προσύμφωνο αγοράς έως τις 31 Ιουλίου, μετά την πρόσφατη παράταση που δόθηκε. Στη συνέχεια, η συναλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, Ισραήλ, Κίνα, Λίβανος και Τουρκία είναι οι χώρες που εμφανίζονται πιο κινητικές, ιδίως για ακίνητα στον παραλιακό άξονα, αλλά και στην Κηφισιά από τα βόρεια προάστια. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη ζήτηση από βαλκανικές χώρες, αλλά και από τη Ρωσία (παρότι για τους Ρώσους πολίτες παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση έκδοσης άδειας παραμονής, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα»).

Τα παραπάνω, όπως και συνολικά οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, πρόκειται να αναλυθούν από Ελληνες και ξένους επαγγελματίες του κλάδου, στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης Premium Real Estate Expo (www.rexpo.gr), η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου στο MEC Παιανίας. Στο περιθώριο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί το 2ο Real Estate Forum, όπου θα αναλυθούν όλες οι τάσεις της αγοράς. Η έκθεση και το συνέδριο πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) και τη ∆ιεθνή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας (FIABCI).

Διαβάστε επίσης: 

Τρέχουν να αγοράσουν από τα σχέδια εξοχικά οι ξένοι

Σπίτι μου: Σχεδόν 33 χιλιάδες αιτήσεις για φθηνά στεγαστικά δάνεια – Πόσες έχουν εγκριθεί

Η επενδυτική βαθμίδα φέρνει κέρδη στην κτηματαγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News