Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 15:26
BUSINESS & FINANCE

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για απόκτηση της Κωτσόβολος – Είσοδος στη λιανική

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για απόκτηση της Κωτσόβολος – Είσοδος στη λιανική

Πρόταση για την εξαγορά της Κωτσόβολος αναμένεται να υποβάλει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση μεταξύ άλλων και στον τομέα της λιανικής με καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για επανένταξη στο λιανεμπόριο εναρμονίζεται πλήρως με το όραμά της να καταστεί ένας ολοκληρωμένος σύμβουλος ενέργειας, υπηρεσίες που αναμένεται να έχουν υψηλή ζήτηση στα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια καινούργια εκδοχή της πορείας που ακολουθούσε η ΔΕΗ τη δεκαετία του 1950, όταν εξηλέκτριζε τη χώρα, έχοντας παράλληλα ισχυρή παρουσία στη λιανική.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, θέτοντας στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, με τελικό στόχο να φτάσει μέχρι και στις μικρές επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές. Τον στόχο αυτό θα προωθούσε η εξαγορά της Κωτσόβολος, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου του λιανεμπορίου. 

Σημειώνεται ότι το «πωλητήριο» της Κωτσόβολος από τη βρετανική Curry’s βγήκε στα μέσα Ιουνίου, προμηνύοντας τεκτονικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών. Η αναζήτηση αγοραστή έχει ανατεθεί στη Citigroup.

Υπενθυμίζεται πως το enterprise value της Κωτσόβολος όταν πωλήθηκε στην Dixons από τον όμιλο Φουρλή, πριν από περίπου 20 χρόνια, ήταν 167 εκατ. ευρώ, ποσό που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι ίσως το διπλάσιο. Στη χρήση 2021-2022 η «Κωτσόβολος» είχε κύκλο εργασιών 664,42 εκατ. ευρώ και EBITDA 51,7 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κωτσόβολος: Γιατί οι Βρετανοί την πωλούν και ποιος θέλει να την αγοράσει

Κωτσόβολος: Πωλητήριο εξετάζει η Currys – Τα 3 σενάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News