Business & Finance Τετάρτη 19/07/2023, 07:07
BUSINESS & FINANCE

Ευρωβαρόμετρο: «Επιδημία» οικονομικού αναλφαβητισμού σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Ευρωβαρόμετρο: «Επιδημία» οικονομικού αναλφαβητισμού σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Υψηλότατο είναι το επίπεδο του οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., σύμφωνα με την εικόνα που σκιαγραφεί νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι λίγοι Έλληνες αντιλαμβάνονται καλά τις οικονομικές έννοιες, αισθάνονται άνετα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής ή εμπιστεύονται τις επενδυτικές συμβουλές που παίρνουν από τους ειδικούς. Βέβαια, συνολικά η κατάσταση πανευρωπαϊκά είναι κακή, αφού μόνο σε τέσσερα κράτη μέλη πάνω από το 25% των ατόμων εμφανίζει υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας (Κάτω Χώρες, Σουηδία, Δανία και Σλοβενία).

Ευρωβαρόμετρο: «Επιδημία» οικονομικού αναλφαβητισμού σε Ελλάδα και Ε.Ε.-1

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πρώτον, βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στην 24η θέση στην κατανόηση των οικονομικών εννοιών. Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πέντε ερωτήσεις, εάν αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τις πιθανές συνέπειές του στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τη λειτουργία του ανατοκισμού, με τι συνδέονται τα επενδυτικά ρίσκα και τον τρόπο με τον οποίο τα επιτόκια δανεισμού επηρεάζουν τις τιμές των ομολόγων. Μόλις το 19% των Ελλήνων (έναντι του 26% της Ε.Ε.) απάντησε σωστά σε τέσσερις από τις πέντε ερωτήσεις. Ένα 52% (έναντι 50% στην Ε.Ε.) έδωσε δύο ή τρεις σωστές απαντήσεις, ενώ το 29% (έναντι 24% στην Ε.Ε.) μία ή καμία.

Ευρωβαρόμετρο: «Επιδημία» οικονομικού αναλφαβητισμού σε Ελλάδα και Ε.Ε.-2

Δεύτερον, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την άνεση στη χρήση υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής, όπως το online banking και οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Ειδικότερα, ένα 28% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι χειρίζεται «πολύ άνετα» τις συγκεκριμένες υπηρεσίες (έναντι 36% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.) και ένα 35% δήλωσε «αρκετά άνετα» (έναντι 41% στην Ε.Ε.). Αντιθέτως, πάνω από ένας στους τρεις, το 36%, υποστήριξε ότι δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα ή και καθόλου άνετα, ενώ το υπολειπόμενο 2% δεν απάντησε σαφώς.

Ευρωβαρόμετρο: «Επιδημία» οικονομικού αναλφαβητισμού σε Ελλάδα και Ε.Ε.-3

Τρίτον, οι Έλληνες δείχνουν να μην εμπιστεύονται τις συμβουλές που παίρνουν από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες ή χρηματοπιστωτικούς συμβούλους. Ειδικότερα, μόλις το 3% των ερωτηθέντων επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη προς τέτοιου είδους υπηρεσίες (έναντι 6% στην Ε.Ε.). Ένα 18% δήλωσε πως τις εμπιστεύεται αρκετά (έναντι 32% στην Ε.Ε.), ενώ το υπολειπόμενο 56% δήλωσε ότι δεν τις εμπιστεύεται ιδιαίτερα ή και καθόλου, έναντι του -επίσης υψηλού- 45% στην Ε.Ε. Υπάρχει βέβαια και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που δήλωσαν ότι είτε δεν έχουν αξιολογήσει τη στάση τους απέναντι σε τέτοιου είδους συμβουλές είτε ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν απευθύνονται στους ίδιους, με 9% και 14% αντίστοιχα.

Αποταμιεύσεις και συνταξιοδότηση

Τέλος, οι Έλληνες φαίνεται πως είναι λιγότερο «ανθεκτικοί» οικονομικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Ενδεικτικά, σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις για ώρα ανάγκης, έναντι του 16% στην Ε.Ε. Στον αντίποδα, ένα 23% των Ελλήνων θεωρεί ότι έχει αρκετές αποταμιεύσεις για πάνω από έξι μήνες σε περίπτωση που χάσει τη βασική πηγή εισοδήματός του. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 33% στην Ε.Ε.

Παράλληλα, εξαιρετικά υψηλή είναι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα χρόνια της σύνταξης. Όπως αποτυπώνεται στο ευρωβαρόμετρο, το 41% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, έναντι του 22% στην Ε.Ε., αναμένει ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα, ώστε να ζήσει άνετα στη σύνταξη. Απεναντίας, ένα 25% των Ελλήνων δηλώνει αρκετά ή πολύ σίγουρο ότι θα βρίσκεται σε άνετη κατάσταση, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό φτάνει στο 42%.

Τέλος, δύσπιστοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, ασφάλεια ζωής, άλλου είδους ασφάλεια και χρηματιστηριακά προϊόντα, καθώς επενδύουν πολύ λιγότερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, η Ελλάδα κινείται στα ίδια επίπεδα με την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι οι Έλληνες εμφανίζουν μεγαλύτερη προτίμηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους (9% έναντι 6% στην Ε.Ε.) στα προϊόντα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Focus Bari: Αποφεύγουν τα ρίσκα στο χρηματιστήριο οι Έλληνες

Το 126% του εισοδήματός τους ξοδεύουν κάθε μήνα οι Έλληνες – Πού δίνουν τα περισσότερα

Τα δάνεια αγχώνουν τους Έλληνες – Πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News