Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 17:35
BUSINESS & FINANCE

To «καρότο» για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τέλος Ιουλίου

To «καρότο» για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τέλος Ιουλίου

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται με ρυθμό αντίστοιχο με τον περυσινό. Δηλαδή, δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, εκκρεμούν περίπου δύο εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις καθώς από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί τα 4,5 εκατομμύρια. Η ταχύτατη επιστροφή φόρων κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης -ουσιαστικά οι συμψηφισμοί ή οι καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς ολοκληρώνονται ανά τρίμηνο – δεν οδήγησαν σε επιτάχυνση των διαδικασιών. Και τώρα, προστίθεται άλλο ένα κίνητρο για την έγκαιρη υποβολή: το market pass 2.

Από τη στιγμή που ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δημιουργείται πλέον και το εξής δίλημμα: να σπεύσω να κάνω νωρίτερα τη φορολογική δήλωση ώστε να εκταμιευτούν νωρίτερα και τα 66 έως 300 ευρώ;

Από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να γίνουν οι πιστώσεις στις κάρτες. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι αιτήσεις από τον πρώτο γύρο του market pass και να υποβάλλουν καινούργια αίτηση μόνο όσοι δεν είχαν κάνει στον πρώτο γύρο ώστε η διαδικασία να επισπευσθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα με το που θα τελειώσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Πότε θα γίνει αυτό; Πολύ δύσκολα θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών την απόφαση να μην δώσει και νέα παράταση καθώς δύο εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν είναι εύκολο να υποβληθούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Πρακτικά, έχουν μείνει 12 εργάσιμες οπότε θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί ημερήσιος ρυθμός 160-170.000 δηλώσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

Με τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι η εκταμίευση του Market pass 2 θα γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με το youth pass για τους νέους. Η απόφαση για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ληφθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του περυσινού σεναρίου: υποβολή δηλώσεων και τον Αύγουστο και καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου. 

Διαβάστε επίσης: 

Προς νέα παράταση υποβολής των δηλώσεων

To νέο marketpass – Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News