Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 22:13
BUSINESS & FINANCE

MoU για ανάπτυξη έργων λιθίου και πράσινου υδρογόνου θα υπογράψουν ΕΕ και Χιλή

MoU για ανάπτυξη έργων λιθίου και πράσινου υδρογόνου θα υπογράψουν ΕΕ και Χιλή

Η Χιλή και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν σύντομα μνημόνιο κατανόησης (MOU) για την ανάπτυξη έργων λιθίου προστιθέμενης αξίας στη Χιλή, δήλωσε την Τετάρτη η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χιλιανό πρόεδρο Gabriel Boric, η von der Leyen δήλωσε ότι τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ένωσης για την ανάπτυξη του λιθίου, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.

«Εργαζόμαστε για να υπογράψουμε σύντομα μνημόνιο συμφωνίας», δήλωσε η von der Leyen. «Αυτή η στρατηγική ένωση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τοπική προστιθέμενη αξία εδώ στη Χιλή».

Η Χιλή ανακοίνωσε τον Απρίλιο σχέδιο επέκτασης της εξόρυξης λιθίου στη χώρα μέσω κρατικά ελεγχόμενων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη θέση της ως η κορυφαία παραγωγός λιθίου στον κόσμο, αναφέρει το Reuters.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης νέα έργα που αποτελούν μέρος μιας πρωτοβουλίας για το πράσινο υδρογόνο μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής. Η πρωτοβουλία «Team Europe Fund for Renewable Hydrogen in Chile» θα χρηματοδοτήσει νέα έργα ανανεώσιμου υδρογόνου στη Χιλή.

Το ταμείο θα διαθέτει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την KfW, ενώ η διαχείρισή του θα γίνεται από την κρατική υπηρεσία ανάπτυξης της Χιλής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News