BUSINESS & FINANCE

Πελαγίδης για τιμές τροφίμων: Δεν προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση

Ο Θ. Πελαγίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και καθησυχαστικός ως προς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πελαγίδης για τιμές τροφίμων: Δεν προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση

Όχι σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων προέβλεψε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ECR Hellas. Ο ίδιος, μιλώντας πριν από λίγο, αιτιολόγησε την εκτίμηση αυτή με το γεγονός ότι οι τιμές βασικών πρώτων υλών που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν πολύ μικρή υποχώρηση.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στο σιτάρι είναι μειωμένες μόλις κατά 12%-13%, στο καλαμπόκι κατά 7% και στη σόγια λιγότερο από 5%. «Αυτές οι μειώσεις δεν φαίνεται να οδηγούν τις τιμές των τροφίμων στην αποκλιμάκωση που θα επιθυμούσε το νοικοκυριό. Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε τις τιμές των τροφίμων να είναι πάνω από τον γενικό πληθωρισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστήριξε ότι δεν θεωρεί δικαιολογημένη την ανησυχία για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ιωάννης Γιώτης, οι συνθήκες είναι τέτοιες που στην πραγματικότητα δεν ευνοούν αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων και μάλιστα γρήγορα. «Οι γεωπολιτικές αναταράξεις έχουν παγιωθεί. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν άμεσα», τόνισε με νόημα, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι «υπάρχουν στοιχεία που μας φέρνουν αντιμέτωπους με ζητήματα βιωσιμότητας και τη φετινή χρονιά». Αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, είναι τα αυξημένα κόστη, η μειωμένη αγοραστική δύναμη, τα εμπόδια στην απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού, η περιορισμένη απορρόφηση πόρων για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα. Στο τελευταίο στάθηκε ιδιαιτέρως ο κ. Γιώτης –άλλωστε η «Γιώτης» έχει ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή βρεφικών τροφών– αναφέροντας ότι ενώ το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι γεννήσεις ήταν 114.766, το 2021 είχαν υποχωρήσει σε 85.346, ενώ για το 2023 υπάρχει εκτίμηση ότι θα πέσουν στο επίπεδο των 70.000. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι ανέρχονται σε 130.000-140.000 ετησίως.

Διαβάστε επίσης:

Οι τουρίστες δεν τρώνε ελληνικά προϊόντα: Πρωινό από το… εξωτερικό στα ξενοδοχεία

Καλπάζουν οι τιμές των τροφίμων – Προς παράταση το Μarket Pass

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News