Business & Finance Σάββατο 10/06/2023, 11:12
ΒUSINESS & FINANCE

Ο διάδρομος των σούπερ μάρκετ που δυσκολεύεσαι να επισκεφθείς – Στα ύψη οι τιμές

Ο διάδρομος των σούπερ μάρκετ που δυσκολεύεσαι να επισκεφθείς – Στα ύψη οι τιμές

Υπάρχει ένας διάδρομος στα σούπερ μάρκετ όπου ο πληθωρισμός φαίνεται εξαιρετικά υψηλός: αυτός με τις απολαυστικές λιχουδιές.

Σκεφτείτε τον καφέ, τις σοκολάτες και τα αγαπημένα σας σνακ. Οι τιμές αυτών των εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος λόγω των περιορισμών στην προσφορά. Η επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και οι προοπτικές για θερμότερες και πιο ξηρές συνθήκες στις χώρες παραγωγής απειλούν τώρα να επιδεινώσουν την ήδη περιορισμένη προσφορά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμποροι λιανικής κλειδώνουν τα βάζα καφέ στιγμιαίου καφέ σε θήκες ασφαλείας για να αποτρέψουν τα φαινόμενα κλοπής. Στην Ιαπωνία, ένας γίγαντας ποτών ανέστειλε την πώληση του χυμού πορτοκαλιού Tropicana λόγω έλλειψης. Και στη Γερμανία, οι παρασκευαστές σοκολάτας και μπισκότων παραπονιούνται για το αυξανόμενο κόστος της ζάχαρης και του κακάο.

Πρόκειται για ένα μέρος της αγοράς εμπορευμάτων, το οποίο μαζί με τον χρυσό, αναστέλει την αποπληθωριστική τάση, ακόμη και όταν το κόστος βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, μειώνεται. Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του καφέ ποικιλία ρομπούστα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008. 

Οι τιμές των μαλακών εμπορευμάτων παρουσιάζουν φέτος υπεραπόδοση, σημειώνοντας άνοδο περίπου 24%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης γεωργικών αγαθών υποχώρησε 3% λόγω της πτώσης των τιμών του σιταριού και του καλαμποκιού. «Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών να μειώνεται καθώς οι τιμές των δημητριακών έχουν μειωθεί, όμως το τελευταίο πράγμα που θα υποχωρήσει θα είναι η ζάχαρη, ο καφές και τα γλυκά σας», δήλωσε η Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας στην ED&F Man.

Η παραγωγή του καφέ ποικιλίας ρομπούστα αναμένεται να μειωθεί κατά 5% στη Βραζιλία, ενώ στην Ινδονησία, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ ρομπούστα στον κόσμο, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%. Αυτό σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των αποθεμάτων στο Βιετνάμ, το μεγαλύτερο παραγωγό καφέ ποικιλίας ρομπούτα, είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. 

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή κόκκων κακάο στη Δυτική Αφρική – την κορυφαία περιοχή παραγωγής – ενδέχεται να μειωθεί την επόμενη σεζόν έως και 8% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company. Οι τιμές του κακάο ήδη εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών αυτή τη σεζόν μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή στην κορυφαία εξαγωγική χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού που επιδείνωσε το παγκόσμιο έλλειμμα.

Commodities Like Cocoa, Coffee and Sugar Have Outperformed Grains | Prices of softs have soared on supply constraints, weather risks
 
 

Μεταξύ των ειδών πρωινού, ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση της τιμής μετά από σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς που προκλήθηκαν από ασθένειες και ζημιές από τυφώνα στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ύψη 56 ετών, χωρίς να προβλέπεται βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

«Δεν αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις της προσφοράς, ενώ η ζήτηση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, ειδικά σε τμήματα του πληθυσμού με χαμηλότερο εισόδημα που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο υψηλές τιμές», δήλωσε ο Μάρκος Φάβα Νέβες, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η βιομηχανία ποτών απομακρύνεται από τον χυμό πορτοκαλιού, με τους εμφιαλωτές να στρέφονται σε διαφορετικά φρούτα ή μείγματα. Στην Ιαπωνία, η Kirin Beverage Company, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την πώληση του χυμού πορτοκαλιού Tropicana, λόγω περιορισμένης παγκόσμιας προσφοράς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη η αγορά καφέ: Η ποικιλία robusta και ο φόβος του El Nino

BreakingViews: Για να χτυπήσει το «greedflation», η Βρετανία να κοιτάξει στην Ελλάδα

Τι πληθωρισμό έχει η Ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News