Business & Finance Σάββατο 10/06/2023, 14:30
GREEN ECONOMY

Μπορεί να εντοπίσει κάποιος όλα τα αντικείμενα από πλαστικό;

Μπορεί να εντοπίσει κάποιος όλα τα αντικείμενα από πλαστικό;

Ο κόσμος είναι γεμάτος από πλαστικό. Αλλά πόσο καλός είσαι στο να το εντοπίζεις;

Κάποια από αυτά είναι προφανή, όπως το πλαστικό Tupperware. Ωστόσο, τα πλαστικά απόβλητα ξεπερνούν πολύ τα μπουκάλια και τις σακούλες. Κάθε χρόνο δημιουργούμε περίπου 440 εκατομμύρια τόνους από αυτό – που ισοδυναμεί με περίπου 15.000 Αγάλματα της Ελευθερίας.

Αυτό το πλαστικό δεν φράζει μόνο χωματερές και υδάτινες οδούς, αλλά μετακινείται και πιο μακριά. Βρίσκεται στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής, στο νερό της βροχής, στο νερό της βρύσης, ακόμα και στο σώμα μας. Οι ερευνητές βρήκαν πλαστικό στους ανθρώπινους πνεύμονες, το μητρικό γάλα και το αίμα. Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι το πλαστικό μπορεί ακόμη και να εισέλθει στον εγκέφαλο. Όλη αυτή η έκθεση στο πλαστικό βλάπτει την υγεία μας: μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα, να μειώσει τη λειτουργία των νεύρων και να προκαλέσει διαταραχές στα ορμονικά συστήματα.

Είναι επίσης κακό για το κλίμα. Τα πλαστικά, άλλωστε, προέρχονται από ορυκτά καύσιμα. Με βάση εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα πλαστικά ευθύνονται για το 3,4% των παγκόσμιων εκπομπών – περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις αεροπορικές εταιρείες.

Περισσότερο από το μισό πλαστικό του πλανήτη έχει δημιουργηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και για να καταλάβουμε γιατί θα πρέπει να πάμε πίσω στο 1956. Τότε ήταν που ο συντάκτης του περιοδικού Modern Packaging Lloyd Stouffer δήλωσε: «Το μέλλον του πλαστικού είναι στον κάδο απορριμμάτων». Δεν πίεζε για το τέλος του πλαστικού, αλλά για τη μετατροπή του σε αγαθό μιας χρήσης.

Τις δεκαετίες προτού ακόμη ο Stouffer στείλει το μήνυμά του, οι χημικοί είχαν αποκαλύψει μια τεράστια σειρά από νέα πλαστικά, όπως νάιλον, πλεξιγκλάς και πολυαιθυλένιο. Ως επί το πλείστον, οι κατασκευαστές πήραν αυτά τα νέα υλικά και τα ενσωμάτωσαν σε ανθεκτικά προϊόντα. Ο βακελίτης, το πρώτο πλήρως συνθετικό πλαστικό στον κόσμο, αντικατέστησε το ξύλο στα ραδιόφωνα. Το νάιλον αντικατέστησε το μετάξι στις κάλτσες και τα αλεξίπτωτα. Η Tupperware, κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο, αντικαθιστούν το γυαλί και τα κεραμικά δοχεία.

Τελικά, όλοι πήραν το μήνυμα. «Γεμίζετε τους κάδους σκουπιδιών, τους σκουπιδότοπους και τους αποτεφρωτήρες με κυριολεκτικά δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές κανάτες, πλαστικούς σωλήνες και δερμάτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες και μεμβράνες ακόμη και πλαστικά δοχεία», έγραψε ο Stouffer το 1963. «Έφτασε η μέρα που κανείς δεν θεωρεί πλέον την πλαστική συσκευασία πολύ καλή για να την πετάξει».

Η αλλαγή ήταν τόσο βαθιά που το 2022, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων, εν μέρει, μειώνοντας την παραγωγή. Και τώρα το πλαστικό έχει αντικατασταθεί από άλλα υλικά που δύσκολα όμως αναγνωρίζονται από τους χρήστες.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Νέες διαβουλεύσεις για το «τέλος των πλαστικών»

Εάν δεν κάνω λάθος, αυτή η εφεύρεση θα αποδειχθεί σημαντική στο μέλλον: Πώς ο πατέρας του πλαστικού άλλαξε τον κόσμο

Οι βιομηχανίες έτοιμες για ανακυκλώσιμα αυτοκίνητα: Πόσο ρεαλιστικό είναι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News