Business & Finance Κυριακή 4/06/2023, 08:26
BUSINESS & FINANCE

Σε συνομιλίες Ιράκ – Τουρκία για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου από το Ceyhan

Σε συνομιλίες Ιράκ – Τουρκία για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου από το Ceyhan

Το Ιράκ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία για την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου από τον βορρά μέσω του Ceyhan, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Hayyan Abdul Ghani σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι Rudaw. «Υπάρχουν συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την επανέναρξη της άντλησης και ελπίζουμε να δεχθούμε σύντομα έναν Τούρκο αντιπρόσωπο για την επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο υπουργός. 

Η Τουρκία έκλεισε έναν αγωγό που εκτείνεται στο Ceyhan, αφού το Ιράκ κέρδισε τον Μάρτιο μια υπόθεση διαιτησίας σχεδόν εννέα ετών στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ ισχυρίστηκε στην υπόθεση ότι η Άγκυρα παραβίασε μια συμφωνία του 1973 για τη διαμετακόμιση αγωγών επιτρέποντας την εξαγωγή αργού από την κουρδική περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.  

Οι τελευταίες συνομιλίες εξελίσσονται καλά και οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν ξανά σύντομα, δήλωσε ο Abdul Ghani. Η Τουρκία δεν συμφώνησε σε αίτημα του Ιράκ να ξαναρχίσουν οι μεταφορές τον περασμένο μήνα.

Οι εξαγωγές του Ιράκ μειώθηκαν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, καθώς ο αγωγός από τα βόρεια κοιτάσματα της χώρας παρέμεινε κλειστός για δεύτερο μήνα. 

Ο Abdul Ghani δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα προτού αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Η διακοπή της προμήθειας περίπου 500.000 βαρελιών αργού την ημέρα από τα βόρεια κοιτάσματα της χώρας στο Κουρδιστάν και το Kirkuk μέσω του Ceyhan προς τις παγκόσμιες αγορές είχε θετική επίδραση στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, πρόσθεσε.

Το Ιράκ επιθυμεί επίσης να διαφοροποιήσει τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής του, αλλά ο αγωγός εξαγωγής Kirkuk-Baniyas με τη Συρία δεν εξετάζεται προς το παρόν ως εναλλακτική λύση για τον αγωγό Ceyhan, πρόσθεσε ο υπουργός. 

Η χώρα έχει προσχωρήσει στη Συμφωνία του Παρισιού, έχοντας δεσμευτεί να σταματήσει την καύση φυσικού αερίου κατά τη διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου μέχρι το 2030, δήλωσε ο Abdul Ghani. Το υπουργείο Πετρελαίου συνεχίζει να επιταχύνει τη δέσμευση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι τις μεγάλες εισαγωγές φυσικού αερίου της χώρας από το Ιράν.  

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εισάγουμε φυσικό αέριο ενώ το φυσικό αέριο που παράγεται στα κοιτάσματα πετρελαίου καίγεται», δήλωσε. 

Μόλις ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο έργο ανάπτυξης φυσικού αερίου με τη γαλλική Total Energies SE, η καύση αερίου από πέντε πεδία στο νότο θα σταματήσει εντός πέντε ετών. Η χώρα χρειάζεται 5-7 χρόνια για να φτάσει σε αυτάρκεια στην παραγωγή φυσικού αερίου, δήλωσε ο Abdul Ghani.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδες

Χωρίς συμφωνία οι συζητήσεις του Ιράκ με ενεργειακές εταιρείες της Σαουδ. Αραβίας

Οι περαιτέρω περικοπές παραγωγής πετρελαίου στη διήμερη σύνοδο των μελών του OPEC+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News