Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Ναντέλα (Microsoft): Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ατμομηχανή» για το μυαλό

Ναντέλα (Microsoft): Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ατμομηχανή» για το μυαλό

Ο διευθύνων σύμβουλος Σάτια Ναντέλα ανέφερε ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι «όλη η κοινωνία» πρέπει να ενωθεί για να «μεγιστοποιήσει την ευκαιρία και να μετριάσει τους κινδύνους» της τεχνολογίας.

«Θέλουμε οπωσδήποτε τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας και θέλουμε να μετριάσουν τις ακούσιες συνέπειες», είπε ο Ναντέλα σε συνέντευξή του στο CNBC. «Η καθοδήγηση και η συσπείρωση που απαιτείται είναι πρόκληση, αλλά πρέπει να γίνει».

Νομοθέτες, αναλυτές και προγραμματιστές έχουν προβληματιστεί σχετικά με το πώς να ρυθμίσουν την αναδυόμενη  τεχνολογία AI από τότε που έχει εισχωρήσει στη συνείδηση του κοινού μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT του OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Ναντέλα ανέφερε μεν ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνει χώρα με πολύ γρήγορο ρυθμό, όμως οι άνθρωποι παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. «Αν μη τι άλλο, νιώθω ότι κινείται γρήγορα, αλλά κινείται γρήγορα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ενώ η προσοχή και οι αντιδράσεις έχουν αυξηθεί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, το ίδιο ισχύει και για την ιδέα ότι η τεχνολογία θα αποβεί επικίνδυνη και θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Στελέχη του κλαδου τεχνολογίας και επενδυτές στον χώρου του επιχειρηματικού κεφαλαίου συνέκριναν την κυκλοφορία του ChatGPT με την κυκλοφορία της Apple και ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είχε πει τον Φεβρουάριο ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα αλλάξει τον κόσμο μας».

Ο Ναντέλα είπε ακόμη ότι τα παιδιά θα μπορούσαν τελικά να έχουν πρόσβαση σε έναν «δάσκαλο AI» που θα μπορούσε να αναλύσει τις πληροφορίες και να εξαλείψει τον «φόβο της μάθησης». Τόνισε ότι η κριτική σκέψη θα εξακολουθεί να είναι «σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνουν οι άνθρωποι», σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια ευκαιρία να επωφεληθούν από νέα εργαλεία.

«Ο Στηβ Τζομπς πρέσβευε ότι «οι υπολογιστές είναι σαν τα ποδήλατα για το μυαλό. Τώρα, έχουμε μια αναβάθμιση, έχουμε μια ατμομηχανή για το μυαλό», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εργασίας, ο Ναντέλα είπε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα ανατρεπτική τεχνολογία, υπάρχει «πραγματική μετατόπιση» που θα μπορούσε να συμβεί στην αγορά εργασίας. Αλλά ο Ναντέλα πιστεύει, όπως είπε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις εργασίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Η συμβουλή του Elon Musk στους νέους: Πώς να κάνετε καριέρα στην εποχή του AI

Πρόεδρος OpenAI: Η παρέμβαση των κυβερνήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη είναι καθοριστική

Σημάδια ανθρώπινης σκέψης σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης – Το πείραμα που δίχασε ειδικούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News