ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ

Καταναλωτική «έκρηξη» προ των πυλών δείχνουν οι αποταμιεύσεις

Καταναλωτική «έκρηξη» προ των πυλών δείχνουν οι αποταμιεύσεις

Αποταμιεύουν γιατί νιώθουν οικονομική ανασφάλεια ή απλά εξοικονομούν χρήματα γιατί δεν έχουν πού να τα ξοδέψουν; Όποιο και από τα δύο και εάν ισχύει περισσότερο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η μεγάλη αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών αποτελεί ένα από τα αξιοπερίεργα αυτής της κρίσης. Πρόκειται για μία τάση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με τη Berenberg Bank θα δώσει τον τόνο στην επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, αφού η εκτόξευση των αποταμιεύσεων του 2020 θα δώσει τη θέση της σε μία καταναλωτική έκρηξη το 2021.

«Στις δύσκολες εποχές, τα νοικοκυριά προτιμούν να κρατούν περισσότερα μετρητά σαν μέτρο προφύλαξης, απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον και τη μείωση των εισοδημάτων. Η παγκόσμια mega-ύφεση του κορωνοϊού δεν ήταν διαφορετική», εξηγεί η Berenberg Bank.

Όμως, αυτή τη φορά, η αύξηση των αποταμιεύσεων οφείλεται σε έναν ακόμα λόγο: Με τα καταστήματα και τα εστιατόρια κλειστά, οι ευκαιρίες που είχε κάποιος να ξοδέψει χρήματα μέσα στο 2020 ήταν δραστικά μειωμένες. «Σε αντίθεση με μια κανονική ύφεση, όπου η αύξηση της ανεργίας μειώνει τα εισοδήματα, αυτή τη φορά, τα εισοδήματα των νοικοκυριών  έχουν στηριχθεί επιθετικά από άμεσες μεταφορές χρημάτων προς αυτά (στις ΗΠΑ) ή μέσω προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης (στην Ευρώπη)»,  σημειώνουν οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας.

Πραγματικά, οι αποταμιεύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκτινάχθηκαν το 2020. Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών διπλασιάστηκε από το 12,5% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο 24,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός των αποταμιεύσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 10,6% στο 28,4% το ίδιο διάστημα. Στη Βρετανία σχεδόν τετραπλασιάστηκε, από το 7,4% στο 26,5%.

Καταναλωτική «έκρηξη» προ των πυλών δείχνουν οι αποταμιεύσεις-1

Και στην Ελλάδα, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 7,2 δισ. ευρώ, καθώς από 115,9 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2020 ανήλθαν σε 123 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Berenberg Bank υπολογίζει τις πρόσθετες αποταμιεύσεις των τριών πρώτων τριμήνων του 2020 στα 1,4 τρισ. δολάρια για τις ΗΠΑ και στα 290 δισ. ευρώ για τις τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία).

«Φυσικά, δεν θα ξοδευτούν όλα αυτά τα χρήματα», τονίζουν οι οικονομολόγοι. Κάποια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών και κάποια θα αποταμιευτούν για πάντα. Όμως, ακόμα και εάν ξοδευτεί μόνο το ένα δεύτερο από την πλεονάζουσα ρευστότητα, καθώς ο ρυθμός των αποταμιεύσεων σταδιακά θα εξομαλύνεται, αυτό θα είναι αρκετό για να δώσει μία μεγάλη ώθηση στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης.

«Ο κίνδυνος τα νοικοκυριά να μην απελευθερώσουν τη συσσωρευμένη ζήτηση μόλις οι περιορισμοί επιτέλους χαλαρώσουν είναι μικρός, κατά την άποψή μας», τονίζουν οι αναλυτές της Berenberg. Σύμφωνα με τον οίκο, η καταναλωτική ζήτηση είναι κατά βάθος μεγάλη. Και λόγω του «θαύματος» που έχει συντελεστεί στο online shopping εν μέσω της πανδημίας, τα νοικοκυριά μπορούν πλέον να ξοδέψουν τα χρήματά τους χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν ένα κατάστημα.

Αυτή η καταναλωτική έκρηξη θα αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων αλλά και τα φορολογικά έσοδα, προβλέπει η Berenberg Bank. Και έτσι, θα υπάρξει κάποια εξισορρόπηση των οικονομιών, με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις επιβαρύνθηκαν με σημαντικά χρέη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News