Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 13:14
BUSINESS & FINANCE

Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι

Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι

Τα Πατήσια είναι η περιοχή της Αττικής όπου ένας ενδιαφερόμενος έχει τις καλύτερες πιθανότητες να βρει ακίνητο το οποίο να πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Σπίτι Μου», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των διαθέσιμων ακινήτων στα Πατήσια είναι επιλέξιμα (374 ακίνητα), ενώ στην περιοχή Αττική το ποσοστό φτάνει στο 71% (354 ακίνητα), σε Λεωφ. Πατησίων – Λεωφ. Αχαρνών είναι 68% (1.364 ακίνητα) και στην Κυψέλη είναι 51% (595 ακίνητα).

Η σχετική έρευνα εντόπισε 10.676 ακίνητα σε όλη την Αττική που πληρούν τις προϋποθέσεις (22% των διαθέσιμων). 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προβλέπει ότι περισσότεροι από 10.000 ωφελούμενοι θα λάβουν χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Οι όροι του προγράμματος είναι οι εξής:

1) Το δάνειο που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» κατευθύνεται στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς.

2) Η έκταση του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Το ακίνητο θα πρέπει να  βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής σε οικοδομή με παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς.

4) Το ακίνητο  προς αγορά δεν θα πρέπει να ανήκει σε συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή ή σε σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Όμως, ο σύλλογος των μεσιτών δηλώνει πως παρότι επικροτεί την σκέψη και την πρόθεση του προγράμματος, εντούτοις δεν θεωρεί ότι υπάρχουν  αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές.  Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε υπολογίσει ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα, μόνο το 32% πληρούσε τις προϋποθέσεις του προγράμματος, εξηγώντας ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το σχέδιο στηρίχτηκε σε στοιχεία ιδιωτικής μεσιτικής εταιρείας και όχι σε δεδομένα από την επιστημονική ομάδα του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι οι μεσίτες πραγματοποίησαν  νέα έρευνα, επιλέγοντας  ένα ικανό δείγμα κατοικιών από όλες τις περιοχές τις Αττικής, όπου αναζήτησαν ακίνητα 70 -100 τ.μ., 1ου ορόφου και άνω, όπως ορίζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Πάντως, ως όριο τιμής ορίστηκαν τα 150.000 ευρώ, ενώ όπως επισημαίνει η ΔΥΠΑ, το όριο του προγράμματος είναι τα 200.000 ευρώ. 

Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι-1Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι-2Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι-3Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι-4Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι-5Σπίτι μου: Πού μπορούν –και πού δεν μπορούν- να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι-6

Τι απαντά η ΔΥΠΑ

Απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) η ΔΥΠΑ υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα είναι πανελλαδικό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι το πλαφόν της τιμής στο πλαίσιο του προγράμματος είναι στα 200.000 ευρώ και όχι στα 150.000 ευρώ, συνεπώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ακόμα περισσότερα. Όπως εξηγεί η ΔΥΠΑ, το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, όπως επίσης ότι το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

«Η ΔΥΠΑ παρακολουθεί στενά τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος και μέχρι τώρα δεν προκύπτει έλλειψη ακινήτων, όπως αποτυπώνεται και στα παραπάνω στοιχεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’  σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, μετά από περίοδο 10 και πλέον ετών που δεν υπήρξε καμία σχετική δράση στον κρίσιμο αυτό τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ και μόλις υπερκαλυφθεί θα διπλασιαστεί», καταλήγει.

Συνολικά 25.934 αιτήσεις – Οι 716 έχουν προέγκριση και έχουν βρει ακίνητο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ,  σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, υποβλήθηκαν συνολικά 25.934 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%).

Από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσεις, έχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), ενώ οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του προγράμματος.

Από τις 3.585 προεγκρίσεις, 716 (20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Με λίγα λόγια, μέσα σε περίπου ένα μήνα 716 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμένων δανείων, το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, το μέσο δάνειο ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ για τα 716 δάνεια, ενώ το 64% αφορά σε ζευγάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 20.000 αιτήσεις, μόνο 1.350 έχουν βρει ακίνητο

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 14.000 αιτήσεις νέων για φθηνά στεγαστικά

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μπορούν να βρουν ακίνητο οι νέοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News