Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 22:44
ΒUSINESS & FINANCE

Wall Street: Λιγοστές οι θέσεις επικεφαλής οικονομολόγων για γυναίκες

Wall Street: Λιγοστές οι θέσεις επικεφαλής οικονομολόγων για γυναίκες

Είναι μοναχική η κορυφή για τις γυναίκες οικονομολόγους στη Wall Street. Μεταξύ των σχεδόν 24 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από την Federal Reserve και που απασχολούν έναν επικεφαλής οικονομολόγο, μόνο η Morgan Stanley έχει αυτήν τη στιγμή μια γυναίκα, την Έλεν Ζέντνερ, σε αυτό το πόστο. Πριν από δεκαοκτώ μήνες, τουλάχιστον τρεις γυναίκες είχαν τέτοιους ρόλους.

Οι primary dealers έχουν κύρος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, επειδή βοηθούν τη Fed να εφαρμόσει νομισματική πολιτική. Ένας λόγος για την ανισότητα μεταξύ των φύλων είναι ότι ο αριθμός των γυναικών που φιλοδοξούν να γίνουν επικεφαλής οικονομολόγοι είναι μικρότερος από αυτόν των ανδρών. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα – από την προκατάληψη μέχρι την εξισορρόπηση της οικογένειας με το εξαντλητικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα της δουλειάς – που παίζουν επίσης ρόλο, σύμφωνα με γυναίκες που είναι ή υπήρξαν οικονομολόγοι σε εταιρείες της Wall Street.

Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη γυναικών σε θέσεις κρίσιμης σημασίας για τη διαμόρφωση των προσδοκιών της αγοράς πριν από τις βασικές οικονομικές εκθέσεις, την καθοδήγηση σε θέματα όπως ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας και τελικά η διαμόρφωση των απόψεων των επενδυτών και του κοινού για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ένας επικεφαλής οικονομολόγος μίας τράπεζας δεν χρειάζεται μόνο να έχει βαθιά κατανόηση της οικονομίας αλλά και να παίζει έναν υψηλού προφίλ ρόλο στην εκπροσώπηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με πελάτες και στην προβολή του μέσω συνεντεύξεων στα μίντια και σε δημόσιες συζήτησεις. 

«Χρειάζεσαι διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές εμπειρίες ζωής. Θα πρέπει να καταλάβεις τι συμβαίνει στον πληθυσμό και θεωρώ ότι το να έχεις γυναίκες σε αυτούς τους ρόλους σε βοηθά να ρίχνεις φως σε διαφορετικές πτυχές», αναφέρει η Dana Peterson, επικεφαλής οικονομολόγος της Conference Board μετά από δύο δεκαετίες στη Citigroup. 

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα εμπόδια για την προώθηση περισσότερων γυναικών σε αυτούς τους ρόλους είναι ότι δεν τις αναζητούν αρκετά. Σε κάθε έτος, περισσότεροι άνδρες από γυναίκες κερδίζουν μεταπτυχιακά στα οικονομικά. H αναλογία των γυναικών που κερδίζουν αυτά τα πτυχία βρίσκεται κοντά στο 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, οι γυναίκες με προχωρημένα πτυχία στα οικονομικά συχνά επιλέγουν τομείς, όπως η αγορά εργασίας και η εκπαίδευση, αντί για τη μακροοικονομικά και τα χρηματοικονομικά.

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών της δεκαετίας του 1990, που οδήγησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας στα οικονομικά τμήματα, περιόρισαν επίσης τη «δεξαμενή» ταλέντων. «Απομάκρυνε μια γενιά γυναικών που θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής οικονομολόγοι», λέει η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG LLP. Είχε αυτόν τον ρόλο στην Bank One μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ πριν την εξαγοράσει η JPMorgan Chase & Co το 2004. 

Στις χρηματοοικονομικές εταιρείες παγκοσμίως, οι γυναίκες κατέχουν βασικούς οικονομικούς ρόλους. Εκτός των ΗΠΑ, για παράδειγμα, η Beata Caranci είναι επικεφαλής οικονομολόγος του καναδικού δανειστή TD Bank Group. Και στην HSBC Holdings, η Janet Henry είναι παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος. Οι γυναίκες κατέχουν επίσης άλλες οικονομικές θέσεις σε τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Wells Fargo & Co και BNP Paribas.

Πάντως, το επάγγελμα των χρηματοοικονομικών στο σύνολό του χαρακτηρίζεται από πολλές διακρίσεις και παρενοχλήσεις. Μια έρευνα της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης των σημερινών και πρώην μελών που δημοσιεύτηκε το 2019 έδειξε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις ή ότι τους φέρθηκαν άδικα με βάση το φύλο τους. Μόνο το 4% των ανδρών είπε το ίδιο, αν και το ένα τρίτο των ανδρών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες διακρίσεων σε βάρος άλλων με βάση το φύλο τους.

Τελικά, η ανάδειξη περισσότερων γυναικών στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου των ΗΠΑ μπορεί να απαιτεί επανεξέταση του ρόλου, όπως η προσφορά μεγαλύτερης ευελιξίας μέσω ενός υβριδικού προγράμματος εργασίας, ο περιορισμός των ταξιδιών όπου είναι εφικτό και η δυνατότητα να γίνονται διαδικτυακές συναντήσεις και ομιλίες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News