BUSINESS & FINANCE

Νέοι στόχοι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – Επαναδιαπραγμάτευση από φθινόπωρο

Νέοι στόχοι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – Επαναδιαπραγμάτευση από φθινόπωρο

Tρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας που πρέπει να κατατεθεί στη Κομισιόν έως τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία. 

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας  θα περιλαμβάνει όλους τους νέους στόχους και όλες τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, κάποιοι από τους στόχους θα είναι ενδεικτικοί,  καθώς  θα μπουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το φθινόπωρο, αφού  θα πρέπει πλέον να διαμορφωθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής για την τετραετία που έρχεται. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι, επίσης, ότι θα είναι σε πλήρη εξέλιξη  η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη. 

Τα βασικά στοιχεία 

Σύμφωνα με τους νέους στόχους, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,3% για το 2023  (από 1,8% του προϋπολογισμού) και στο 2,5% το 2024. Ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα  το 2023, με τον νέο στόχο να αναπροσαρμόζεται στο 4,5% από  5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ  τα επόμενα χρόνια θα είναι πλέον κοντά στο 2,2%. 

Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11,8%  το 2023, από το 2026 θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα, ενώ θα φθάσει το 8% το 2027. 

Το χρέος, ως αναλογία του ΑΕΠ, φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 162% από 171,3% που έκλεισε το 2022 και το 2024  θα βρίσκεται στο 155%. 

Πλεονάσματα 

Το πρόγραμμα, όμως, θα πρέπει να ενσωματώνει και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο στόχος για φέτος δεν αλλάζει, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο  0,7%, αλλά από το 2024 η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει σε πλεονάσματα  κοντά στο 2%, καθώς από το 2024 δεν ισχύει η ρήτρα διαφυγής. 

Επιπλέον, τα κράτη  θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών  σύμφωνα  και με το σχέδιο της Κομισιόν που ανακοινώθηκε πριν λίγα 24ωρα. Μία πρώτη γεύση, πάντως, για τους στόχους  στα πλεονάσματα για το 2024 θα έχουν τα κράτη-μέλη τον Μάιο, όταν  η Κομισιόν θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι διαπραγματεύσεις 

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ποια θα είναι η  πορεία των δαπανών αλλά και το με ποιο τρόπο θα γίνει η απομείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια θα είναι και τα σκληρά θέματα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί από το φθινόπωρο η νέα κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως μέχρι τώρα κανένα κόμμα δεν έχει «αποκαλύψει» τον τρόπο με το οποίο θα γυρίσουμε σε μια πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, καθώς εδώ και τρία χρόνια  είχαμε «καλομάθει», αφού λόγω κορωνοϊού είχε «ξεσφίξει» κατά πολύ το δημοσιονομικό ζωνάρι.

Διαβάστε επίσης: 

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας: Ικανοποίηση στην Αθήνα, αντιδράσεις στο Βερολίνο

Κομισιόν: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες – Τι αλλάζει για τα χρέη

Αυστηρότερους κανόνες θέλει ο Βορράς για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News