Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 10:45
BUSINESS & FINANCE

Intrakat: Συμμετοχή σε δύο έργα ΣΔΙΤ για οδικές υποδομές σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Συμμετοχή της Intrakat σε δύο εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση των οδικών υποδομών σε Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και Κρήτη

Intrakat: Συμμετοχή σε δύο έργα ΣΔΙΤ για οδικές υποδομές σε Πελοπόννησο και Κρήτη

H σύμβαση ΣΔΙΤ μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της κοινοπραξίας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat – AKΤΩΡ Παραχωρήσεις» υπεγράφη την Κυριακή 23/04/23, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύμβαση ύψους 276,8 εκατ. ευρώ αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και, ειδικότερα, του τμήματος Χερσονήσου – Μαλίων – Νεάπολης.

Το νέο τμήμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πέντε ανισόπεδους κόμβους και επτά σήραγγες, γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ηλεκτροφωτισμό και συστήματα οδικής ασφάλειας.

Ο οδικός άξονας συνολικού μήκους 22,5 χλμ. συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο αναμένεται να αλλάξει το νησί ως το 2030. Είναι ένας υπερσύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα ενισχύσει τη δυναμική του νησιού αφού θα συνεισφέρει σημαντικά στην ταχύτερη μετακίνηση των κατοίκων και των χιλιάδων τουριστών. Παράλληλα, θα βελτιώσει ιδιαίτερα τις συνθήκες μεταφοράς των εμπορευμάτων, μειώνοντας συνολικά το κόστος μεταφορών και παραγωγής.

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή 21/4/23, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, υπεγράφη παρουσία του Πρωθυπουργού ακόμα μία σύμβαση σύμπραξης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της κοινοπραξίας «Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις». Η σύμβαση, ύψους 239,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, του τμήματος Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης.

Intrakat: Συμμετοχή σε δύο έργα ΣΔΙΤ για οδικές υποδομές σε Πελοπόννησο και Κρήτη-1

Πρόκειται για έναν νέο, σύγχρονο οδικό άξονα συνολικού μήκους 49 χλμ. – το μεγαλύτερο οδικό έργο στη νότια Πελοπόννησο- ο οποίος θα συνδέει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, Καλαμάτα, με τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Πύλου και της Μεθώνης. Είναι ένα έργο καθοριστικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, καθώς μετατρέπει τον υφιστάμενο άξονα σε ταχείας κυκλοφορίας, αυξάνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και μειώνει τους χρόνους μετακίνησης.

Παράλληλα, ο νέος οδικός άξονας θα παρέχει βελτιωμένη πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο πρόκειται να αναβαθμιστεί σύντομα, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τη λειτουργία του. Επίσης, η νέα Εθνική Οδός θα εξασφαλίσει καλύτερη οδική σύνδεση με τη Μεσσήνη, τον αυτοκινητόδρομο Μορέα, το νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική τουριστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα.

Oι εργασίες κατασκευής του άξονα θα περιλαμβάνουν ανισόπεδους και ισόπεδους κόμβους, ανισόπεδες άνω και κάτω διαβάσεις, παράπλευρα οδικά δίκτυα, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.ά.

Οι συμβάσεις, που από πλευράς Intrakat υπεγράφησαν από τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, Αντιπρόεδρο ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο, έχουν διάρκεια 30 ετών: τα 4 πρώτα έτη αφορούν στο κατασκευαστικό έργο, ενώ τα υπόλοιπα 26 στην περίοδο συντήρησης.

Τα δύο νέα έργα ΣΔΙΤ καταδεικνύουν τη δυναμική συμβολή του Ομίλου Intrakat στην αναπτυξιακή εθνική στρατηγική, με την κατασκευή κρίσιμων υποδομών. Με την τεχνογνωσία, εμπειρία και κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτει ο Όμιλος Intrakat διασφαλίζει ότι τα έργα που αναλαμβάνει, είτε ως μέρος κοινοπραξίας είτε αυτόνομα, εκτελούνται άρτια, αποτελεσματικά και έγκαιρα, δημιουργώντας άμεσες θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιταχύνονται μεγάλα οδικά έργα, ενώ μαθήματα καινοτομίας (sic) παραδίδει πάλι ο όμιλος Ευμορφίδη

Σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News