Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 10:57
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Yψηλά επιτοκιακά έσοδα στηρίζουν το «πάγωμα» των επιτοκίων

Τράπεζες: Yψηλά επιτοκιακά έσοδα στηρίζουν το «πάγωμα» των επιτοκίων

Ευελιξία για το πάγωμα των επιτοκίων χωρίς να δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία για το τρέχον έτος, επιτρέπει στις τράπεζες το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο που διαθέτουν και οποίο ανήλθε το 2022 σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό προκύπτει από τα συγκεντρωτικά συγκριτικά στοιχεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών που δημοσίευσε ο SSM, βάσει των οποίων το επιτοκιακό περιθώριο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην χώρα μας ανήλθε το δ’ τρίμηνο του 2022 στο 2,14%, που αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη. 

Το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο είναι συνέπεια της ανόδου των επιτοκίων στις χορηγήσεις και της συγκράτησης των επιτοκίων στις καταθέσεις και δεν περιλαμβάνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων στις οποίες προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους.  Δίνουν ωστόσο ευελιξία για την εφαρμογή του μέτρου παγώματος στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που αποφάσισαν οι τράπεζες με ημερομηνία αναφοράς τα τέλη Μαρτίου.

Με βάση τα στοιχεία του SSM στην κατάταξη προηγείται η Ισπανία με αντίστοιχο δείκτη 2,25%, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Σλοβενία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 2,17%. Η πλειοψηφία των τραπεζών στην ευρωζώνη έχει επιτοκιακό περιθώριο κάτω από 2%, με εξαίρεση – εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία – την Αυστρία με 2,08% και την Εσθονία με 2,04%, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 1% και στην Γαλλία στο 1,01%.

Τα επιτοκιακά έσοδα ύψους 5,6 δισ. ευρώ το 2022 στήριξαν την κερδοφορία της προηγούμενης χρονιάς που ανήλθε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 3,7 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SSM, αποτέλεσαν το 55,58% των οργανικών εσόδων του 2022,  έναντι 5,3 δισ. ευρώ το 2021 (88,65% των οργανικών εσόδων). Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν και η αιτία της υψηλής κερδοφορίας είναι το γεγονός ότι τα έσοδα από τόκους προέρχονται πλέον από υγιείς χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γεγονός που επέτρεψε και την μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες που παίρνουν οι τράπεζες. Οι προβλέψεις για την κάλυψη των ζημιών από κόκκινα δάνεια του παρελθόντος μειώθηκαν από τα 6,4 δισ. ευρώ το 2021 στα 2,2 δισ. ευρώ το 2022, εκτινάσσοντας με αυτό τον τρόπο τα κέρδη πριν από φόρους στα 4,8 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 4,2 δισ. ευρώ το 2021. 

Τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στο 1,6 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2021 και αντιπροσωπεύουν το 16,12% των οργανικών εσόδων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα που καταγράφεται μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες βασίζουν κατά μέσο όρο το 31,35% των οργανικών τους εσόδων από προμήθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία εξαρτούν το 35,65% και το 35,41% αντίστοιχα των οργανικών τους εσόδων από προμήθειες, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό είναι 25,36%, στην Πορτογαλία 26,07% και στην Ιταλία 37,57%. Τέλος τα κέρδη από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που ανήλθαν την προηγούμενη χρονιά σε 1,5 δισ. ευρώ αποτέλεσαν βασική πηγή της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών,  αντιπροσωπεύοντας το 15,3% των οργανικών τους εσόδων, ποσοστό που είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, που άντλησαν το 2022 μόλις το 7,82% κατά μέσο όρο των οργανικών τους εσόδων από χρηματοοικονομικά έσοδα.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσίευσε ο SSM την προηγούμενη εβδομάδα εκτός από την καλή επίδοση στο μέτωπο των επιτοκιακών εσόδων, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν:

• την τρίτη καλύτερη επίδοση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (return on equity – ROE) με δείκτη που ανήλθε στο 14,43%

• την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην απόδοση ενεργητικού (return on assets – ROA) με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,20%

• την καλύτερη επίδοση στο δείκτη κόστος προς εισόδημα (cost to income) με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται στο 36,9%

• την δεύτερη καλύτερη επίδοση στον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις με 60,44% έναντι 103,49% μέσου ευρωπαϊκού όρου

• την τρίτη χειρότερη επίδοση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται στο 17,70% έναντι 19,26% στην ευρωζώνη και 

• την χειρότερη επίδοση στο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που – παρά την πρόοδο που έχει γίνει – διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 2,28% στην ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι τράπεζες από το «πάγωμα» των επιτοκίων

Morgan Stanley: Θετική για τις τράπεζες – Τι λέει για το «πάγωμα» των δόσεων

Axia Research: Πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες το «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News