Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 20:12
ΒUSINESS & FINANCE

Αμερικανικές τράπεζες: Συνεχίζεται η μεταφορά ενεργητικού τους στην Ευρωζώνη

Αμερικανικές τράπεζες: Συνεχίζεται η μεταφορά ενεργητικού τους στην Ευρωζώνη

Οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες αναμένεται να μεταφέρουν περισσότερο ενεργητικό αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί και ρίσκο στην Ευρωζώνη μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Η Citigroup και οι ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών που ετοιμάζονται να μετατοπίσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, δυνατότητες διαχείρισης κινδύνου και προσωπικό μετά από απαίτηση των εποπτικών αρχών, σύμφωνα με πηγές. 

Περίπου επτά χρόνια αφότου η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit, οι τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τις ρυθμιστικές αρχές ως προς τη διάρθρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην ένωση. 

Παρότι πολλές επενδυτικές τράπεζες εμφανίστηκαν απρόθυμες να μεταφέρουν δραστηριότητές τους από το Λονδίνο, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά ρευστότητα της βρετανικής αγοράς και το εύρος των ταλέντων, η ΕΚΤ ζητά να αναλάβουν την εποπτεία των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνιστούν οι δραστηριότητές τους για την Ε.Ε. και οι οποίοι ενέχονται στους ισολογισμούς τους. 

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις ως προς το μέγεθος του ενεργητικού που θα πρέπει να μεταβιβάσουν. Περιμένουμε να μεταφερθεί ενεργητικό ύψους 200 έως 250 δισ.ευρώ στην Φρανκφούρτη και περισσότερο από 300 δισ.ευρώ συνολικά», αναφέρει ο Hubertus Vaeth, γενικός διευθυντής του λόμπι Frankfurt Main Finance. 

To 2018, οι τράπεζες συμφώνησαν με την ΕΚΤ να μεταφέρουν ενεργητικό τους αξίας 1,2 τρισ.ευρώ στην Ευρωζώνη από τη Βρετανία. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όπως ανέφερε στις αρχές του έτους ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ. 

Μεταφορά ενεργητικού λόγω Brexit

Oι τράπεζες μετέφεραν ενεργητικό αξίας άνω του 1 τρισ.ευρώ για να προσφέρουν πρόσβαση σε πελάτες της Ε.Ε.

Source: ECB

 

Ωστόσο, η ΕΚΤ ξεκίνησε μια εκτεταμένη έρευνα το 2020 σε αμερικανικές κυρίως τράπεζες, αλλά και εταιρείες στη Βρετανία και την Ελβετία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών κινδύνων γίνεται σε τοπικό επίπεδο. Το εποπτικό της συμβούλιο είπε πέρυσι ότι το 21% των 264 γραφείων συναλλαγών σε επτά τράπεζες «δικαιολογεί στοχευμένη εποπτική δράση» και έδωσε χρόνο στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να καταλήξουν σε σχέδια προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιταγές του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ενεργητικό τους μεταφέρθηκε σε νέες ευρωπαϊκές οντότητες, όμως η διαχείριση κινδύνου εξακολουθεί να γίνεται από το Λονδίνο. 

Η Kristine Braden, διευθύνουσα σύμβουλος της Citibank Europe, δήλωσε ότι οι τράπεζες της Wall Street συνεχίζουν τη μετεγκατάσταση του προσωπικού τους μετά τη διακοπή που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια ευρωπαϊκή πόλη είναι το νέο hot spot των κορυφαίων τραπεζών;

Χάνει την αίγλη του το Σίτι – Αλλάζουν έδρα οι μεγάλες εταιρείες

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News