Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 22:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χάνει την αίγλη του το Σίτι – Αλλάζουν έδρα οι μεγάλες εταιρείες

Χάνει την αίγλη του το Σίτι – Αλλάζουν έδρα οι μεγάλες εταιρείες

Οι εισηγμένες στο Λονδίνο επιχειρήσεις βλέπουν τη Νέα Υόρκη ως μία ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για δημόσια εγγραφή, με πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες του Σίτι να αναλαμβάνουν συχνά έρευνες για πελάτες που τους ζητούν πως θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Μόλις αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι δύο κορυφαίες επιχειρήσεις επέλεξαν τις ΗΠΑ για εισαγωγή των μετοχών τους πριν εισαχθούν στο Λονδίνο – η CRH, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες οικοδομικών υλικών στην Ευρώπη και η βρετανική τεχνολογική εταιρεία Arm της Softbank. Πρόκειται για το τελευταίο πλήγμα για τη βρετανική κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αναδείξει ξανά την ελκυστικότητα του Λονδίνου μετά το Brexit. 

Κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε ότι η μεταφορά των δημόσιων εγγραφών σε άλλες αγορές πέραν του Λονδίνου αποτελεί αυτή τη στιγμή πιο πολυσυζητημένο θέμα μεταξύ των επιχειρήσεων και σχεδόν όλοι οι πελάτες με βασικές πηγές εσόδων εκτός Βρετανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο μίας κίνησης στο εξωτερικό. Ακόμη και μέλη του δείκτη FTSE 100 εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

«Εάν το Λονδίνο δεν καταφέρει να αποκαταστήσει τη θέση του ως ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο, τότε η φυγή από το Λονδίνο θα συνεχιστεί και ειδικότερα η τάση προς τη Νέα Υόρκη», αναφέρει ο Όλιβερ Λαζενμπάι, εταίρος της Freshfields Bruckhaus Deringer. 

O Ράσελ Ρίιβς, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, δήλωσε ότι η τάση των βρετανικών επιχειρήσεων να διαγραφούν από το Λονδίνο θα πρέπει να αποτελέσει βασική πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση, τόσο από πλευράς κύρους της βρετανικής οικονομίας όσο και μελλοντικών φορολογικών εσόδων. 

UK Stocks Are Far Behind Peers Since Brexit Vote | US, Europe and EM stocks have outperformed the UK since 2016
 
 

Οι βασικοί λόγοι φυγής των βρετανικών επιχειρήσεις προς τις ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες αποτιμήσεις, η πρόσβαση σε αγορές με μεγαλύτερη ρευστότητα και κεφάλαιο και οι λιγότεροι έλεγχοι όσον αφορά στις απολαβές των διευθυνόντων συμβούλων. 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Shell το 2021, τα ανώτατα στελέχη της οποίας έχουν διερευνήσει τη μεταφορά της δημόσιας εγγραφής της και των κεντρικών γραφείων της στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, όπως ανέφεραν οι FT, κίνηση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάστωση στον κόσμο του βρετανικού επιχειρείν. 

Το μέγεθος της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία 16 έτη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Λονδίνο μετοχών έχει υποχωρήσει από το απόγειο των 4,3 τρισ.δολαρίων του 2007 σε περίπου 3 τρισ. φέτος.

Επίσης, η Βρετανία έχασε το “στέμμα” της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς της Ευρώπης πέρυσι από το Παρίσι, σε ακόμη ένα πλήγμα για την κυριαρχία των βρετανικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Συγκριτικά, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει υπερδιπλασιαστεί την ίδια περίοδο, με την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται από τα 19 τρισ. στα 43 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. 

France Overtakes UK as Europe's Largest Stock Market | UK equities have lost appeal to other markets over the past 16 years
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Το χρηματιστήριο που «τρέφεται» από την κρίση: Τελείωσε το πάρτι για τον FTSE 100;

Πώς έχασε τα πρωτεία στην Ευρώπη το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Χρηματιστήρια: Το Λονδίνο κινδυνεύει να χάσει στο «στέμμα» από το Παρίσι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News