Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 20:07
BUSINESS & FINANCE

Κλίβερλι, Βρετανία: Οι εργασίες για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας προχωρούν γρήγορα

Κλίβερλι, Βρετανία: Οι εργασίες για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας προχωρούν γρήγορα

Οι εργασίες κινούνται «αρκετά γρήγορα» για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με την ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία που διέπει το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, δήλωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Το συναίσθημα αυτό απηχεί τα λόγια του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο και ο οποίος δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ελπίζει σε επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης.

Οι τεχνικές συνομιλίες επαναλήφθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το μέρος της συμφωνίας για το Brexit που επέβαλε ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που μεταφέρονται στην επαρχία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προχωράμε αρκετά γρήγορα και κάνουμε τεράστιο όγκο καλής δουλειάς», δήλωσε ο Κλίβερλι σε συνέντευξη Τύπου. «Χαιρετίζουμε πάρα πολύ τον… πολύ πιο εποικοδομητικό τόνο στις συζητήσεις που είχαμε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής».

Η Γερμανίδα Annalena Baerbock δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να είναι ευέλικτη στο θέμα αυτό.

«Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πολύ θετικό τόνο», πρόσθεσε. «Και είναι σημαντικό αυτή η εμπιστοσύνη να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο, ώστε να υπάρξει επιτέλους μια λύση που να υποστηρίζει την ειρήνη».

Ερωτηθείς αν ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία στις αρχές Απριλίου, ο κ. Κλίβερλι δήλωσε ότι εργάζονται για το θέμα με ταχύτητα και ότι «δεν πρόκειται να περιμένουν μια επέτειο».

«Υπάρχει σίγουρα επιθυμία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την ΕΕ να υπάρξει μια λύση σε αυτό το θέμα», δήλωσε.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρηνευτική συμφωνία και να αποφευχθεί η δημιουργία αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, η Βρετανία συμφώνησε στο πλαίσιο της αποχώρησής της από την ΕΕ να αφήσει ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ενιαίας αγοράς αγαθών του μπλοκ.

Αυτό έχει καταστήσει αναγκαίους ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2021 σε ορισμένα αγαθά που προέρχονται από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να αμβλύνει πολλούς από τους εμπορικούς φραγμούς από τότε που τέθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο, γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να της απευθύνει κατηγορίες ότι προσπαθεί να κάνει πίσω στο πρωτόκολλο.

Η Baerbock, η οποία συχνά μιλάει με νοσταλγία για τα φοιτητικά της χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα, παρομοίασε την «πικρή» εμπειρία του Brexit με την «απώλεια ενός μέλους της οικογένειας», αλλά δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις πληγές του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε ένα καλό κοινό μέλλον», είπε. «Ή, όπως συνηθίζαμε να τραγουδάμε στα κλαμπ τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων: “Μην κοιτάτε πίσω με θυμό”», είπε, παραθέτοντας τον ύμνο του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Oasis.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News