Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 13:26
BUSINESS & FINANCE

Economist: Success story η Ελλάδα, αλλά ο Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα

Τα επιτεύγματα του Κυρ. Μητσοτάκη, η κριτική που δέχεται και τα μετεκλογικά σενάρια, σύμφωνα με τον Economist

Economist: Success story η Ελλάδα, αλλά ο Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα

Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα για αυτό στις εκλογές, γράφει ο Economist, σκιαγραφώντας το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στη χώρα λίγο πριν τις εκλογές. Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός απαριθμεί τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ετοιμάζεται να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ίσως ακόμα και τη θέση του, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Ένας προσεγμένος τεχνοκρατικός τύπος, ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους αγαπημένους των Βρυξελλών, καθώς έπειτα από το πανδαιμόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που λίγο έλειψε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, η τελευταία τετραετία υπήρξε μια τεράστια ανακούφιση».

Τα επιτεύγματα Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ρίξει τις εντάσεις με την Τουρκία, έχει φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος, έχει μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, μειώνοντας όμως παράλληλα το ελληνικό χρέος, έστω και εάν αυτό οφείλεται κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό. 

Επί των ημερών του, η Ελλάδα εμφάνισε σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και αναμένεται να τα πάει καλά και φέτος. Και μία σειρά από επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες της Microsoft και της Pfizer, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο «άρρωστος» της Ευρώπης.

Έπειτα από την έξοδο από το καθεστώς εποπτείας, η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται τακτικά από τις αγορές, πληρώνοντας ελάχιστα ακριβότερα από τη Γερμανία. Γιατί, λοιπόν, τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον πρωθυπουργό; Ο Economist τα αποδίδει σε δύο μεγάλα προβλήματα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

Η κριτική στον Μητσοτάκη

Η δημόσια διοίκηση και, ακόμη περισσότερο, η δικαιοσύνη παραμένουν «στα βυζαντινά πρότυπα», αναφέρει ο Economist, ενώ προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει τίποτα για αυτούς τους δύο τομείς. «Έχει ασχοληθεί με την επιφάνεια, όχι με το βαθύ κράτος», λέει ανώτερος τραπεζίτης. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ελλάδας είναι πιο ωμός «Όλη αυτή η ανοησία περί εκσυγχρονισμού», λέει, «δεν είναι αλήθεια».

Ο πρωθυπουργός αρνείται αυτή την κριτική, επιδεικνύοντας βελτιώσεις επί παραδείγματι έργα όπως την ιδιωτικοποίηση της κύριας εταιρείας ηλεκτικής ενέργειας ή την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά ομολογεί ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να συμπληρώσει το έργο του. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε περισσότερα μετά το δυστύχημα με το τρένο, επισημαίνει.

Ωστόσο, μπορεί να μην του δοθεί η ευκαιρία, παρατηρεί ο Economist. Επί του παρόντος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία μετά τις εκλογές και ότι ο πρόεδρος θα διορίσει προσωρινό πρωθυπουργό (πιθανώς ανώτερο δικαστή) έως ότου διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανότατα τον Ιούλιο. Τότε αναμένεται να δοθεί η πραγματική μάχη, καθώς θα ισχύσει ξανά η ενισχυμένη αναλογική.

Ακόμη και τότε, ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί περίπου το 38%, ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πάρει 34-35%. Και μετά τι; Θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον «οργισμένο κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι για να δώσει τη στήριξή του θα πρέπει να οριστεί άλλος πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί εναλλακτικά να προσπαθήσει να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χρειάζονταν στήριξη και από άλλα αριστερά κόμματα. «Αυτό θα αποτελούσε τρέλα», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Μπορεί λοιπόν να απαιτηθούν και τρίτες εκλογές φέτος: μια προοπτική που προκαλεί σε όλους θλίψη, παρατηρεί ο Economist. Σε όλους εκτός από τις αγορές που παραμένουν ήρεμες. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο κατά το δεύτερο μέρος της θητείας του κ. Τσίπρα, όσο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Economist

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνει ο πήχης για ανάπτυξη και πλέονασμα – Οι προσδοκίες για την επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News