Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 15:43
BUSINESS & FINANCE

Πάνω από 8,5 δισ. η ρευστότητα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο, η ΕΑΤ έχει μοχλεύσει 2,78 δισ. ευρώ

Πάνω από 8,5 δισ. η ρευστότητα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Πάνω από 8,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα, η οποία έχει δημιουργηθεί χάρη στα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο, η ΕΑΤ έχει μοχλεύσει 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19, δημιουργώντας ρευστότητα αξίας 8,6 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, έως σήμερα έχουν διοχετευθεί:

  • 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Μάλιστα, μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά 10 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015 – 2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010 – 2019.

«Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας, καταφέραμε με πρωτοφανή ταχύτητα από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, να θέσουμε σε εφαρμογή χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην αγορά, με πρωτοφανή παροχή ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν την μεγάλη ζημιά που ο ιός προκάλεσε στην ελληνική οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, διαβεβαίωσε ότι «το 2021 θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας»

«Στην ΕΑΤ θέλουμε να δημιουργήσουμε επικεντρωμένα και αποτελεσματικά κυβερνητικά προγράμματα παρέμβασης σε συγκεκριμένους τομείς της πραγματικής οικονομίας, με παράλληλη υιοθέτηση σύγχρονων δεικτών αποτελεσματικότητας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας» κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News