Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 13:59
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Βουτιά στο επενδυτικό κλίμα τον Απρίλιο

Το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία της Γερμανίας επιδεινώθηκε λόγω της ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα

Γερμανία: Βουτιά στο επενδυτικό κλίμα τον Απρίλιο

Το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία της Γερμανίας επιδεινώθηκε λόγω της ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα και τον αυξημένο πληθωρισμό. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τον δείκτη προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος μειώθηκε στο 4,1 τον Απρίλιο από 13 τον προηγούμενο μήνα έναντι πρόβλεψης για άνοδο στο 15,6 σε έρευνα του Bloomberg.

«Οι ειδικοί αναμένουν από τις τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές στη χορήγηση δανείων», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach. «Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και η διεθνώς περιοριστική νομισματική πολιτική επιβαρύνουν ακόμα την οικονομία». Ανέφερε, πάντως, ότι ο κίνδυνος μιας «οξείας» διεθνούς κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να έχει αποφευχθεί. «Οι προσδοκίες για τα κέρδη των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και βρίσκονται για άλλη μια φορά σαφώς σε θετικό έδαφος», δήλωσε ο Wambach.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη οπισθοδρόμηση του Μαρτίου -που προκλήθηκε από την αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα που οδήγησε την Credit Suisse Group AG στην εξαγορά της UBS Group AG στη γειτονική Ελβετία- δεν ήταν μια προσωρινή οπισθοδρόμηση. 

Αψηφώντας τις αναταράξεις, οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Υπάρχουν, όμως, εμπόδια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάιο και αρκετοί αξιωματούχοι αρνούνται να αποκλείσουν νέα μεγάλη αύξηση.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψουν εάν οι προσπάθειες της Γερμανίας για τον ενεργειακό της εφοδιασμό τη βοήθησαν να αποφύγει μια χειμερινή ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν υποτονικές. «Δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε το ZEW σε δήλωσή του.

moneyrevew.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πολιτική διαμάχη για τη διατήρηση των πυρηνικών σταθμών στη Βαυαρία

Der Spiegel: Περικοπές 20 δισ. σχεδιάζει ο Λίντντερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News