Business & Finance Σάββατο 8/04/2023, 16:26
BUSINESS & FINANCE

Πώς ο πληθωρισμός επαναφέρει τον καρχαρία στο τραπέζι των Βρετανών

Tα fish and chips στη Βρετανία θα μπορούν στο εξής να φτιάχνονται από καρχαρία αντί του ακριβότερου μπακαλιάρου

Πώς ο πληθωρισμός επαναφέρει τον καρχαρία στο τραπέζι των Βρετανών

Τα εστιατόρια στη Βρετανία που σερβίρουν το παραδοσιακό εγγλέζικο πιάτο, τα fish and chips, θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν καρχαρία ως πρώτη ύλη αντί του ακριβότερου μπακαλιάρου, εν μέσω αυξημένου κόστους παραγωγής, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ψαράδες του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπεται στο εξής να αλιεύουν στον βορειοανατολικό Ατλαντικό, ένα μικρό είδος καρχαρία, μεγέθους 100 εκατοστών ή και λιγότερο.

Η απόφαση αυτή επαναφέρει το «rocket salmon» στα αγγλικά μενού, όπως αποκαλούν οι Άγγλοι τον καρχαρία ή το σκυλόψαρo για να το κάνουν να ακούγεται πιο θελκτικό. Είχε απαγορευτεί η αλίευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010. 

Η αγγλική βιομηχανία fish and chips έχει πληγεί από το αυξημένο κόστος εισαγωγών και την εισφορά 35% στις εισαγωγές ρωσικών θαλασσινών. Υπολογίζεται ότι η χονδρική τιμή των φιλέτων μπακαλιάρου αυξήθηκε από 9 λίρες το κιλό σε σχεδόν 12 λίρες μεταξύ 2021 και 2023.

Η απόφαση να επιτραπεί εκ νέου η αλίευση του σκυλόψαρου του βορειοανατολικού Ατλαντικού ήρθε μετά από τη γνωμάτευση ειδικών ότι το απόθεμα του είδους έχει ανακάμψει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε περισσότερα: 

HBA-UK: Δεν έχασε την αίγλη του το Σίτι – Θα παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης

Jamie Dimon: Ίσως καταρρεύσουν και άλλες τράπεζες – Πιθανότερη η ύφεση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News