Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 13:09
BUSINESS & FINANCE

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα μηδένισε το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022

Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση πανευρωπαϊκά πέτυχε η Ελλάδα το 2022, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα μηδένισε το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022

Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση πανευρωπαϊκά πέτυχε η Ελλάδα το 2022, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο συνέδριο που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», με καλεσμένο τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στο οποίο θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε το 2022, δηλαδή έναν χρόνο πριν από το στόχο και από φέτος η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα. Την τελευταία τετραετία, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς και να κλείσει κεφάλαια του παρελθόντος , να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «καταφέραμε συνολικά η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα για ισχυρή ανθεκτικότητα, ενώ απολογιστικά μπορούμε να μιλάμε με έργα και με πράξεις:

  • Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές κυρίως για τη μεσαία τάξη. Θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και επαναπατρισμό νέων.
  • Στηρίξαμε τους πολίτες
  • Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών (αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό κατά 20%, αύξηση των συντάξεων, στεγαστικά δάνεια για νέους κλπ.)
  • Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα 
  • Συνετή δημοσιονομική πολιτική πολιτική
  • Μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά δημοσιονομική βελτίωση, παρά τα πιο γενναιόδωρα μέτρα στην Ευρώπη
  • Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, καθίσταται απολύτως εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα μέσα στο 2023.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη, το δημόσιο χρέος ως ποστοσό του ΑΕΠ υποχωρεί σημαντικά και το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει χαραξει νέα πορεία και κινείται σε ελπιδοφόρο δρόμο, ωστόσο ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή και παραδέχθηκε ότι στην πορεία έγιναν και λάθη, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει αναδιοργανώνοντας το κράτος μακριά από λογικές λαϊκισμού. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πιο παραγωγικό κράτος, είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ευχαριστώντας τον για τη βοήθειά του. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα ξαναεμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία για να συνεχιστεί η ίδια πορεία στην οικονομία.

Ντόναχιου: Πολύ γρήγορα η επενδυτική βαθμίδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, παρά τις πολλές προκλήσεις, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Σταϊκούρας απολαμβάνει σεβασμού στο Eurogroup.

Ο κ. Ντόναχιου χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα η χώρα θα εξασφαλίσει πολύ γρήγορα την επενδυτική βαθμίδα.
Τέλος, ανέφερε ότι η υπάρξει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα έχει ένα πιο υγιές οικονομικό πεδίο από κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News